Fre al català i màniga ampla amb el turisme, el discurs d'investidura de Prohens a les Balears

La candidata del PP serà investida dijous nova presidenta de les Illes Balears, gràcies a l'abstenció de Vox

RedaccióActualitzat

Marga Prohens és a un pas de convertir-se en la nova presidenta de les Balears. En el seu discurs d'investidura, aquest dilluns al Parlament de les Illes, la candidata del PP ha defensat el pacte amb Vox que ho farà possible, segons el qual l'extrema dreta no entrarà al govern, però sí als consells insulars de Mallorca i Menorca.

"Defensaré personalment aquest acord i m'implicaré en l'aplicació de les mesures que inclou, perquè representen el canvi que necessiten les Illes Balears", ha afirmat Prohens, després de dir: "És obvi que hi ha qüestions sobre les quals no pensam igual". 

En un discurs de poc més d'una hora, la candidata del PP ha repassat algunes d'aquestes mesures, com eliminar el requisit lingüístic del català als professionals de la sanitat. Un requisit "dissuasiu", ha dit Prohens. 

Un altre retorcés pel que fa a la defensa de la llengua catalana és que les famílies podran triar la primera llengua d'escolarització dels infants a l'escola, davant el que Prohens considera un "adoctrinament ideològic". 

En la carpeta d'educació, també ha dit que se suspendrà l'aplicació de la Llei Orgànica d'Educació, coneguda com a llei Celaá --aprovada el novembre del 2020

A més, la futura presidenta balear ha dit que el seu govern no desplegarà la llei estatal de l'habitatge, que entre altres coses permet limitar el preu dels lloguers en zones tensionades. 

El seu discurs, com passa en l'acord escrit amb Vox, Prohens ha fet una defensa explícita de la propietat privada. S'ha compromès a crear un pla contra l'ocupació per "excloure els okupes de l'accés d'ajudes per a l'habitatge", sense mencionar, d'entrada, cap excepció per raó de vulnerabilitat. "La propietat privada es defensa, l'ocupació es persegueix", ha conclòs.

Prohens ha parlat específicament de violència masclista, un terme que no apareix en l'acord amb l'extrema dreta, on es prioritza la terminologia de Vox: "violència intrafamiliar". "Un tema del qual s'ha xerrat molt i on no vull que ningú tengui dubtes: no es farà ni una passa enrere ni en la consecució d'una igualtat efectiva en tots els àmbits entre homes i dones, ni en la protecció de les dones enfront de la xacra de la violència contra les dones o violència masclista", ha dit.

En relació amb el turisme, la candidata del PP ha anunciat que aixecaran l'actual moratòria de places turístiques i que fusionarà la Conselleria de Turisme amb les de Cultura i Esports. Això, per l'oposició, convertirà la cultura en un "espectacle cap als turistes", segons ha afirmat Josep Castells, de Més per Menorca.

Des dels socialistes, han parlat d'un discurs "de retorn al passat, més propi dels anys 80 i 90 que del segle XXI". Pel seu líder, Marc Pons, Prohens "ha llegit perfectament el programa de Vox".
 

Prohens prendrà possessió divendres

El debat es reprendrà aquest dimarts, amb la intervenció dels grups polítics i la primera votació, en què Prohens no assolirà la majoria absoluta necessària per ser investida. Això passarà dijous, amb una segona votació en què n'hi haurà prou amb la majoria simple, que facilitarà l'abstenció de Vox. Això, després de l'acord de govern signat per totes dues formacions, que també ha donat la presidència del Parlament balear al diputat de Vox Gabriel Le Senne

Previsiblement, l'endemà, Marga Prohens prendrà possessió del càrrec de presidenta del Govern Balear. 

Paral·lelament a aquest acord, l'extrema dreta ja presideix el Parlament balear des de la setmana passada. Gabriel Le Senne s'ha situat com a màxima autoritat de la cambra i segona de les Illes gràcies al pacte inicial entre Vox i el PP, que aquest dimecres s'ha acabat de concretar.

A les eleccions del 28 de maig, el PP va guanyar amb 25 diputats, davant dels 18 que van obtenir els socialistes. Vox, com a tercera força, va sumar 8 diputats. El Parlament balear té 59 membres.

ARXIVAT A:
PPIlles BalearsVox
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut