Una bombeta sobre una factura de la llum
Com es reflecteix el topall del gas a la factura de la llum (EFE)

Es disparen els clients que es passen a la tarifa fixa de la llum: 1,2 milions el 2021

Són el doble dels que ho van fer el 2020

Actualitzat

L'espiral de preus de la factura de la llum va portar l'any passat molts clients a canviar-se de tarifa i buscar-ne una de fixa. Segons dades de la Comissió Nacional de la Competència (CNMC), a tot l'Estat 1,25 milions de clients van abandonar l'anomenada tarifa regulada (PVPC), que depèn de les oscil·lacions diàries del mercat, per acollir-se a un contracte amb preus fixos. És més del doble que l'any 2020, quan van canviar-se mig milió de clients.  

El 31 d'octubre, gairebé 11,5 milions de clients tenien tarifa regulada, el 39% del total. Aquesta tarifa, la PVPC, va lligada al mercat majorista; això vol dir que ara, per exemple, recull els increments de preus desorbitats, però també és cert que l'any 2020, quan el preu de la llum es va enfonsar per la pandèmia, també va beneficiar-se de les baixades, mentre que la tarifa fixa mantenia preus més alts. 


La factura, un 45% més cara

Al llarg del 2021, un 60% aproximadament dels clients tenien una tarifa fixa, i l'increment de preus no els va penalitzar. L'altra part, referenciada al PVPC, va notar una pujada a la factura de fins al 45%, segons càlculs de la CNMC; això, per a un client mitjà, representa un encariment de 229 euros anuals, si es compara amb el 2020.

La CNMC estima que els preus de l'electricitat van pujar un 200% durant la segona meitat de l'any passat.

Tanquen 44 comercialitzadores

L'increment del preu de l'electricitat ha agafat a contrapeu moltes comercialitzadores, que han de facturar la llum als seus clients a un preu fix,  quan els costos del mercat s'han disparat. Durant el 2021, fins a 44 comercialitzadores de gas i electricitat van plegar a tot l'Estat, 9 per inhabilitació per no poder pagar i 35 de manera voluntària. Això ha afectat uns 34.000 clients, que han hagut de canviar de companyia.

Un lladre elèctric
 

Pel que fa al gas, l'impacte en la factura ha estat limitat, perquè la tarifa d'últim recurs ha tingut un topall fixat pel govern espanyol, cosa que ha beneficiat els clients amb tarifa regulada.


Més plaques solars

La crisi i la nova regulació han disparat també l'autoconsum. La nova regulació va entrar en vigor l'1 de març del 2020, i el nombre d'instal·lacions s'ha multiplicat des de llavors. De les 11.000 instal·lacions de plaques fotovoltaiques i 112 MW a octubre del 2020 s'ha passat a 60.000 i 441 MW.

 

ARXIVAT A:
Economia de butxacaEnergia
Anar al contingut