Els nens i nenes entre 6 i 7 anys, els més vulnerables a desenvolupar obesitat o sobrepès

El pic d'obesitat es dona als set anys en nenes i als nou anys en nens, i a partir d'aquesta edat la incidència baixa

RedaccíóActualitzat

El sobrepès i l'obesitat infantils es van reduir lleugerament a Espanya entre 2005 i 2017, però es mantenen les diferències entre comunitats autònomes, sexes i edats, i els nivells segueixen sent molt elevats, amb una mitjana entre el 5% i el 10% més alta que en altres països europeus.

Ho assenyala un estudi publicat a l'edició en anglès de la Revista Española de Cardiología per investigadores de l'IDIAPJordi Gol, en col·laboració amb l'Agència Espanyola de Medicaments.

Els autors han analitzat dades de més de 2,5 milions de nens i nenes d'entre 2 i 17 anys a vuit comunitats autònomes: Catalunya, Aragó, Astúries, Cantàbria, Castella i Lleó, Madrid, Múrcia i Navarra. S'havien registrat alçada i pes entre l'1 de gener del 2005 i el 31 de desembre del 2017, tret de Castella i Lleó, on les mesures es van iniciar el 2011.

Els resultats indiquen que, en termes generals, els nivells de sobrepès i obesitat van disminuir en el període estudiat en tots dos sexes, a tots els grups d'edat i a totes les comunitats.

Malgrat això, Espanya segueix tenint un dels nivells més alts de sobrepès i obesitat infantil d'Europa.


Edats més vulnerables

Els resultats indiquen que, en general, l'obesitat augmenta en nens i nenes des dels dos anys. Però en les nenes el punt màxim es produeix als 7 anys i en els nens una mica més tard, als 9 anys.

També s'ha constatat que els nens i nenes d'entre 6 i 7 anys són els més vulnerables per desenvolupar sobrepès o obesitat. Per això, els autors destaquen la importància dels programes de promoció de salut pública en edats primerenques.

En canvi, amb l'arribada de l'adolescència els percentatges de nens i nenes amb sobrepès o obesitat es redueixen. Els investigadors apunten com una de les causes probables els canvis hormonals i físics que comporta aquest període.

En percentatge, el grup amb la disminució més important va ser el d'entre dos i cinc anys, en què l'obesitat es va reduir un 30%.

Per comunitats, els nens que viuen a Múrcia són els que presenten nivells més alts de sobrepès i obesitat, i els nivells més baixos es donen a Navarra.

Però també es va constatar que en noies d'entre 12 i 17 anys la prevalença va augmentar del 6,6% al 8,3% entre 2005 i 2017.

Segons els investigadors, les diferències entre sexes es poden explicar per la composició corporal i les hormones, però també pels nivells d'activitat física i les pressions. Per això demanen que es tinguin en compte aquests aspectes:

"Intervencions que tinguin en compte les diferències de gènere en els nivells d'activitat física, la relació amb el menjar i la imatge corporal poden ser útils per reduir aquestes disparitats observades."


Factors socioeconòmics

Un estudi publicat l'any passat i referit només a Catalunya obtenia resultats semblants i destacava la incidència de factors socioeconòmics.

El va elaborar també l'IDIAP Jordi Gol juntament amb l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i es va publicar a Jama Network Open.

L'estudi es va fer amb 1,1 milions de nens i nenes i adolescents d'entre 2 i 17 anys entre el 2006 i el 2016.

L'estudi assenyalava una lleugera disminució, però també que la prevalença es mantenia entre les més altes d'Europa. A més, els percentatges van augmentar a les àrees urbanes més desfavorides i en nens i nenes de nacionalitats no espanyoles, sobretot d'origen africà o asiàtic.

 

ARXIVAT A:
SalutRecerca científica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut