Els ministres de l'Interior espanyol, alemany, holandès i belga, aquest dijous amb el comissari europeu Avramopoulos (Reuters)
Els ministres de l'Interior espanyol, alemany, holandès i belga, aquest dijous amb el comissari europeu Avramopoulos (Reuters)
Brussel·les

Els ministres d'Interior reclamen poder intensificar les mesures antiterroristes

La cimera extraordinària d'aquest dijous a Brussel·les acorda tenir acabat en tres mesos un protocol d'actuació a internet per combatre la propaganda jihadista i reclama, un cop més, la creació del registre europeu de passatgers d'avió

RedaccióActualitzat

Reunió d'urgència dels 28 ministres d'Interior europeus a Brussel·les per analitzar les polítiques antiterroristes després dels atemptats de dimarts a la capital europea. Després de dues hores escasses de reunió, els ministres han difós un comunicat en què han constatat la "urgència" de coordinar els esforços dels estats membres per investigar les xarxes jihadistes. Segons el document, aquesta urgència implica accelerar la posada en marxa el creuament de bases de dades europees i internacionals sobre seguretat, transport i migració.

En aquest sentit, reiteren la petició al Parlament Europeu perquè accepti la creació del registre europeu de dades de passatgers d'avió, una mesura aprovada provisionalment el desembre, però que encara no s'ha ratificat. També demanen a les grans operadores d'internet que col·laborin per seguir el rastre dels sospitosos a la xarxa per aconseguir proves de manera "ràpida i eficaç". El ministre de justícia belga, Koen Geens, ha justificat la petició:

"Les comunicacions no clàssiques, aquest tipus d'intercanvi de comunicació, ha de ser accessible per a nosaltres i hem de treballar amb els operadors."

El ministre francès, Bernard Cazeneuve, ha afegit que volen actuar sobre dos fronts: evitar la difusió dels blogs i els vídeos que utilitzen les xarxes jihadistes per aconseguir reclutar adeptes i organitzar-se; i bastir un discurs alternatiu que les neutralitzi:

"La nostra voluntat és crear relacions de confiança amb les plataformes perquè es retirin ràpidament els continguts quan hi hagi denúncies."

La intenció dels ministres és que el juny ja hi hagi un marc d'actuació definit pel que fa a internet. En paraules del document:

"La comissió intensificarà els treballs amb les empreses de telecomunicacions, sobretot a través del Fòrum d'Internet EU, per contrarestar la propaganda terrorista i perquè el juny haguem desenvolupat un codi de conducta contra els missatges d'odi a la xarxa."

 

Predisposició generalitzada per intensificar les mesures

Abans d'entrar a la reunió, i preguntats pels periodistes, la majoria ja s'han mostrat disposats activar noves mesures per impedir més atemptats. El ministre alemany Thomas de Maizière ha demanat posar en marxa bases de dades de seguretat, migració i estrangeria que exigiran "canvis legals" i "solucions tècniques".

En el mateix sentit s'ha expressat Jorge Fernández Díaz, el ministre espanyol en funcions, que ha reclamat que no hi hagi "compartiments estancs" en qüestions d'intel·ligència i informació dins de la UE. El ministre italià Angelino Alfano ha afirmat que "el terrorisme és ràpid, i Europa sovint és lenta", i per això cal accelerar la posada en marxa de noves mesures ja analitzades.

També en la mateixa línia, la ministra austríaca Johanna Mikl-Leitner ha demanat "controls més estrictes" a les fronteres exteriors de Schengen, no només per als ciutadans de fora, sinó també per als europeus, que ja s'ha vist a Brussel·les que també són un risc. I el ministre suec Anders Ygeman s'ha mostrat convençut que les reticències que hi havia a compartir informació ara s'han acabat.

Anar al contingut