Els lloguers a Barcelona, un 10% més cars des que es va eliminar la llei que els limitava

L'Ajuntament assegura que la llei de regulació de preus no ha fet disminuir els contractes de lloguer signats, com diu la Cambra de la Propietat

RedaccióActualitzat

El preu del lloguer s'ha encarit un 10% a Barcelona en poc més de mig any. La situació s'ha aguditzat especialment des que el Tribunal Constitucional va fer caure la llei que posava un topall als preus i ajudava a contenir-los.

Això en una ciutat on quatre de cada deu barcelonins viuen de lloguer i on, segons la Cambra de la Propietat, l'oferta ha caigut en picat. L'Ajuntament, en canvi, ho nega.

Segons la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona i alguns economistes, la llei catalana de regulació de preus hauria provocat una caiguda en picat de l'oferta de lloguer a la capital. 

L'economista Agustí Jover, assegura: 

"Tot el primer trimestre i tot el segon del 2022, [l'oferta] ha caigut com mai".

L'Ajuntament de la capital catalana, però, ho desmenteix. Asseguren que aquest primer semestre del 2022 les xifres de contractes, uns 23.000, són similars a les dels anys anteriors a la pandèmia. 

La regidora d'Habitatge, Lucía Martín, argumenta:

"Aquesta intenció d'instal·lar un relat que ve a dir que la regulació de lloguers ha espantat a tothom i que no s'estan signant contractes a la ciutat... les dades demostren que no és així."

I hi posa xifres concretes: "Anualment, si mirem 2017, 2018 i 2019, la signatura de contractes està al voltant dels 40.000 o 50.000. Estem a la meitat, per tant, en xifres normals". 

Una imatge panoràmica de Barcelona, on es veu la Sagrada Família (ACN/Laura Fíguls)

Les persones que viuen de lloguer a la capital catalana ronden el mig milió. Aquestes famílies, de mitjana, s'estan gastant gairebé la meitat dels ingressos per poder fer front al pagament.

L'Ajuntament de Barcelona veu imprescindible que la futura Llei d'habitatge estatal inclogui la regulació de preus del lloguer, un pla de xoc que creuen que ha d'anar acompanyat d'altres mesures i d'una important inversió per ampliar el parc d'habitatge públic. 

 

 

ARXIVAT A:
Habitatge
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut