Les claus d'un habitatge (Pexels/mastersenaiper)
Les claus d'un habitatge (Pexels/mastersenaiper)

El Constitucional tomba el límit de preu del lloguer per als contractes nous

El TC declara inconstitucional part de la llei catalana que regula el preu del lloguer perquè considera que alguns articles envaeixen competències estatals

Actualitzat

El Tribunal Constitucional ha anul·lat per unanimitat part de la llei catalana que limita els preus dels lloguers, després d'estimar parcialment el recurs d'inconstitucionalitat presentat pel Partit Popular.

La sentència no afecta els contractes de lloguer signats abans d'aquesta sentència, que es mantindran en els mateixos termes, i tindrà efectes només per als contractes que se signin a partir d'ara.

La sentència, redactada pel magistrat Ramón Sáez Valcárcel, considera que diversos articles i disposicions addicionals de la llei envaeixen les competències estatals.

En concret, el tribunal declara inconstitucionals i nuls els articles 1, del 6 al 13, el 15 i el 16.2, a més de les declaracions addicionals primera, segona i tercera; la disposició transitòria primera i la disposició final quarta, lletra b); la disposició addicional quarta i la disposició final tercera.

Fa unes setmanes, el Constitucional ja va anul·lar el decret antidesnonaments i va tombar el text que prohibia als grans tenidors executar un desnonament sense oferir una alternativa habitacional.

Rètol d'un pis en lloguer a Barcelona
Rètol d'un pis en lloguer a Barcelona (ACN)

"Una bomba per a milers de famílies", segons el Sindicat de Llogateres

El Sindicat de Llogateres ha reaccionat a les informacions sobre la decisió del Constitucional i ha considerat l'anul·lació de part de la llei com "una bomba per a milers de famílies", que ara "queden desprotegides".

Segons el sindicat, "no hi ha cap tribunal que pugui aturar" allò que un poble desitja i decideix.

Per la seva banda, la regidora d'Habitatge i Rehabilitació de l'Ajuntament de Barcelona, Lucía Martín, acusa el PP d'estar "disposat a bloquejar qualsevol avenç en matèria d'habitatge" i "judicialitzar tot allò que no pot guanyar amb política".

Per Martín, el resultat de la llei "és clar": el preu dels lloguers ha baixat un 1,4% a Catalunya, "després d'anys de pujades desorbitades molt per sobre dels sous"; i a la ciutat de Barcelona, "el descens arriba fins a un 4,8%".

Una llei aprovada amb els vots de JxCat, ERC, comuns i CUP

El Parlament va aprovar el setembre de 2020 la llei que regula els preus dels lloguers, amb 71 vots a favor i 63 en contra.

Hi van votar a favor JxCat, ERC, En Comú Podem i la CUP. Ciutadans, el PSC i el PP van votar-hi en contra basant-se en un dictamen el Consell de Garanties Estatutàries, que considerava que la llei envaeix competències estatals.

La norma dona a la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona la capacitat de declarar zones on els preus són massa alts i aplicar-hi límits.

 

ARXIVAT A:
HabitatgeTribunal Constitucional
Anar al contingut