El Suprem ja ha dictat almenys dues sentències que rebaixen condemnes amb la llei del "només sí és sí" (Europa Pres/Jesús Hellín)

El Suprem rebaixa a la meitat la condemna d'un pederasta a Vitòria pel "només sí és sí"

L'alt tribunal també cita la nova llei del Ministeri d'Igualtat per aplicar penes més baixes als violadors del cas de l'Arandina Club de Futbol

Redacció/Agències

Continua el degoteig de sentències que es revisen a la baixa arran de la llei del "només sí és sí", malgrat el decret que va emetre la Fiscalia per fixar criteri i frenar la tendència.

El Tribunal Suprem (TS) ha rebaixat a la meitat la condemna a un home que va abusar sexualment de quatre nenes menors de 16 anys i una major d'edat.

Els va fer tocaments mentre patinaven en una pista de gel de Vitòria, al País Basc. La pena estava fixada en 9 anys i ara queda en 4 anys i mig. El jutge ho fonamenta en l'aplicació de la nova llei del "només sí és sí". El Suprem assenyala a la sentència:

"Ara, el nou delicte d'abús sexual a menors inclou una previsió que abans no existia. En els casos de menor gravetat, permet rebaixar un grau la pena".

Això és el que s'ha aplicat al condemnat, ja que "la nova legislació és més beneficiosa per a ell". D'aquesta manera, l'alt tribunal interpreta l'aplicació d'aquesta llei d'una manera diferent de com ho fa la Fiscalia i diverses audiències provincials.

El compliment màxim de pena també es rebaixa: abans era de 6 anys i ara quedarà reduït a 3. Resulta que és un topall que el pres complirà aviat, per la qual cosa aviat podria sortir de la presó.

El Suprem manté que és "obligatori" revisar condemnes cas per cas després de l'entrada en vigor de la nova llei.

Segona sentència rebaixada pel TS

És la segona vegada que l'alt tribunal cita la nova llei del Ministeri d'Igualtat per aplicar penes més baixes a agressors sexuals.

El primer cas en què el Suprem es va pronunciar va ser en el dels dos exfutbolistes de l'Arandina Club de Futbol que han estat condemnats a 9 anys de presó per haver agredit sexualment una noia de 15 anys en un domicili l'any 2017.

En aquesta ocasió, no es tractava d'una revisió de condemna, sinó una sentència nova. L'alt tribunal va advertir aquest dimecres que si s'hagués aplicat l'anterior legislació, la pena hauria estat un any més alta i hauria arribat als 10 anys.

El Suprem accepta el recurs de la Fiscalia, que demanava la pena mínima per un delicte d'agressió sexual a un menor de 16 anys amb accés carnal. "La mínima aplicable en aquest marge és l'ara imposada i sense existir dades que permetin pena superior", diu la sentència.

Aquesta era la primera sentència del Suprem afectada per la nova llei i s'esperava que servís per unificar criteris amb la Fiscalia, però no ha estat així.

 

ARXIVAT A:
JudicialViolència masclistaAgressió sexual
Anar al contingut