El nazi Pedro Varela, durant el judici
El nazi Pedro Varela, de nou a judici amb 4 acusats més, a l'Audiència de Barcelona (Europa Press/David Zorrakino)

Demanen 12 anys de presó al nazi Pedro Varela per apologia del nazisme a la Llibreria Europa

Condemnat en tres ocasions, Varela és jutjat de nou amb 4 col·laboradors més, per als quals el fiscal demana 8 anys, a més del tancament definitiu de la llibreria

El nazi Pedro Varela, referent històric de l'extrema dreta espanyola que acumula tres condemnes per divulgar idees supremacistes i genocides, torna a asseure's al banc dels acusats. En aquest judici, s'exposa a 12 anys de presó i al tancament definitiu de la seva llibreria, Europa, des d'on venia llibres que neguen l'Holocaust i fan apologia del nazisme. 

A la vista, que ha començat aquest dimarts a l'Audiència de Barcelona amb la declaració de Varela, se l'acusa dels delictes d'organització criminal, associació il·lícita i contra els drets fonamentals.

Pedro Varela, que s'ha presentat com "un humanista convençut i catòlic practicant", ha dit que a la seva llibreria es donava l'opció als clients de comprar llibres que no es trobaven enlloc més i ha acusat la Fiscalia de persecució:

"Em sembla que la Fiscalia ha intentat, per una qüestió de persecució 'ad hominem', embolicar-me en una qüestió d'un entramat mafiós quan només sóc un llibreter i editor amb les meves opinions personals."

També ha qualificat d'absurd que se l'acusi de formar part d'un entramat criminal.

Juntament amb Varela també es jutgen quatre responsables més de la Llibreria Europa pels mateixos delictes, pels quals la Fiscalia demana 8 anys de presó. Hi havia un acusat més, però va morir durant la instrucció de la causa. Es preveu que el judici duri 8 jornades fins al 29 de maig.

A més de la Fiscalia, també es presenten com a acusació l'Ajuntament de Barcelona, que històricament ha tractat d'ofegar les activitats de la llibreria neonazi denegant-li la llicència comercial, així com el Moviment contra la Intolerància i la Federació de Comunitats Jueves d'Espanya.

Pedro Varela, que ha contestat només les preguntes del seu advocat, ha afegit per justificar-se que els clients que compraven "certs llibres" havien d'emplenar un formulari en el qual es comprometien a no utilitzar-los per promocionar l'odi sinó amb finalitats acadèmiques o per documentar-se, amb què la llibreria pretenia blindar-se davant la llei.

El fiscal demana el tancament definitiu de la Llibreria Europa, clausurada provisionalment el 2016 (Wikimedia Commons/Sguastevi)

Després de la declaració de Varela, la vista s'ha suspès fins a aquest dimecres, amb els interrogatoris de la resta d'acusats. 
 

Tres condemnes anteriors

La Fiscalia recorda en el seu escrit la llarga trajectòria de Varela vinculada als delictes d'odi, la qual cosa l'ha portat a presó en diverses ocasions, l'última el 2017 per vendre 4.357 exemplars del "Mein Kampf" d'Adolf Hitler, malgrat que els drets de l'obra pertanyien a l'estat alemany de Baviera.

En aquest cas, l'Audiència de Barcelona li va concedir la suspensió de la pena per creure que les condemnes anteriors eren massa antigues i es podien considerar "cancel·lades". 

El seu historial delictiu arrenca el 1992, quan va ser sentenciat a Àustria per enaltiment del nazisme. Després va sumar dues condemnes més el 2008 per justificar l'Holocaust i el 2010 per enaltiment del genocidi i difondre aquestes idees a través de la seva llibreria.

La Llibreria Europa, situada al barri de Gràcia de Barcelona, va ser clausurada de manera cautelar el 2016, però el fiscal en demana el tancament definitiu, en considerar-la "un dels principals centres europeus de divulgació de la ideologia nazi", no només pels llibres que venia sinó també per les conferències que organitzava.
 

Un llarg historial delictiu

La justícia fa dècades que persegueix les activitats de Pedro Varela, que entre el 1978 i el 1993 va presidir el Cercle d'Amics d'Europa (CEDADE), llavor del moviment neonazi a Espanya, molt actiu en els anys 80. 

En aquells anys, Varela va iniciar una intensa activitat --també internacional-- per editar i divulgar idees revisionistes i del Tercer Reich. 

Varela i els altres acusats formaven part d'una associació cultural que comptava amb la seva pròpia editorial, Ediciones Ojeda. A través d'aquesta associació editaven llibres que venien per internet o en la mateixa llibreria amb la intenció de difondre "una línia de pensament basada en la cultura de l'odi supremacista i d'animadversió i segregació racial contra allò que ells consideren com a 'races inferiors'", relata l'escrit del fiscal. 

El fiscal sosté que a principis dels 2000 el llibreter "va perfeccionar" l'estructura de difusió a través de l'editorial Ojeda, juntament amb la resta d'acusats, que es van incorporar a la junta directiva de l'entitat i s'encarregaven de la tresoreria i la logística.

el nazi Pedro Varela quan va ser jutjat l'any 2010
Una fotografia d'arxiu del nazi Pedro Varela quan va ser jutjat l'any 2010 (ACN/Pol Solà )

Centre de divulgació internacional del nazisme 

La Llibreria Europa es va convertir en un "referent a nivell mundial del pensament nacionalsocialista", des del qual distribuïen per tot Espanya, la resta d'Europa i Amèrica Llatina no només llibres, sinó a més CDs, DVDs i tota mena de "marxandatge" de contingut antisemita, racista i contra les minories racials, ètniques i sexuals, argumenta el fiscal.

L'associació posava els seus llibres a la venda a través de plataformes com Amazon o eBay, xarxes socials i les dues pàgines web de la llibreria, que oferien fins a 2.963 volums i 496 CDs i DVDs de conferències i documentals: a manera d'exemple, una d'elles va sumar 10.000 visites en el primer semestre del 2016.

Entre el 2006 i el 2016, afegeix el ministeri públic, una sala annexa de la llibreria va acollir fins a 260 conferències --a cinc euros l'entrada-- de pensadors revisionistes de l'Holocaust, alguns de condemnats per apologia del genocidi o figures mítiques de l'imaginari de l'extrema dreta, com David Irving o David Duke

També va intentar obrir un canal de televisió a YouTube, amb el nom Televisió Europa o Europa TV, per al qual, segons la Fiscalia, ja disposaven d'un pressupost inicial de 47.000 euros per al material informàtic i d'enregistrament

"Una influència perillosa"

A més, el fiscal considera que, en aquests 10 anys, des de la Llibreria Europa es va exercir "una influència perillosa". Argumenta que es va anar més enllà de les activitats comercials: "No només va ser escenari d'incidents violents protagonitzats per neonazis, sinó que va influir en els col·lectius ultres a internet, als camps de futbol i fins als concerts de música."

L'odi és "un dels eixos del moviment neonazi" i "precursor de l'acció violenta", diu el fiscal, que recorda que molts dels detinguts en aquella etapa per agressions, amenaces o pintades racistes, islamòfobes, homòfobes o antisemites freqüentaven les conferències organitzades per la llibreria

 

ARXIVAT A:
JudicialNazisme
Anar al contingut