La ministra d'Igualtat, Irene Montero
La ministra d'Igualtat, Irene Montero, impulsora de la llei del "només sí és sí" (EFE/Daniel González)
Madrid

"Només sí és sí": la Fiscalia fixa un criteri per evitar la rebaixa d'algunes penes

Un decret del fiscal general de l'Estat estableix que només s'ha de rebaixar la condemna per agressions sexuals si sobrepassa la prevista a la nova legislació, però no si està dins de la forquilla prevista

RedaccióActualitzat

La Fiscalia General de l'Estat rebutja que es rebaixin les condemnes als violadors que tinguin penes que entrin dins de la forquilla prevista per la nova llei del "només sí és sí". 

Després del rebombori que ha creat que s'hagin revisat a la baixa algunes condemnes d'agressors sexuals, el ministeri públic ha emès un decret per unificar els criteris d'actuació. 

El text diu que no es revisaran les condemnes fermes "quan la pena imposada a la sentència sigui susceptible de ser imposada d'acord amb el nou marc legal resultant de la reforma".

Només es podrà revisar "quan la pena efectivament imposada excedeixi en abstracte la que correspondria imposar" en aplicació de la nova legislació penal. 

És a dir, que es podrà retallar si sobrepassa la forquilla establerta ara, però no si està vigent dins del rang actual que fixa el Codi Penal després d'aquesta reforma. 

El decret redueix els supòsits en què els fiscals podran avalar una rebaixa de la pena imposada als violadors. 

Amb la nova llei, tant les condemnes per violació com per violació amb agreujants tenen forquilles que, en la part mínima, han anat a la baixa, de 6 i 12 anys a 4 i 7, respectivament.  

 

 

Aturar el degoteig de condemnes revisades a la baixa

El fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, ha publicat aquest dilluns un decret que busca una "resposta uniforme" i que es garanteixi "la unitat d'actuació" davant la revisió de sentències fermes en virtut de l'entrada en vigor de la Llei Orgànica 10/2022, de garantia integral de la llibertat sexual. 

També anomenada llei Montero, la norma impulsada per la ministra d'Igualtat va entrar en vigor el 7 d'octubre i ha servit per rebaixar en pocs dies més d'una desena de condemnes, perquè als presos se'ls han d'aplicar les noves lleis sempre que els beneficiïn.

En cinc casos, ha comportat l'excarceració dels condemnats. Paradoxalment, un dels que preveu demanar una revisió de la pena és un dels violadors de La Manada, el controvertit cas que va portar a la llei del "només sí és sí". 

El decret és d'obligat compliment per als fiscals, però no afecta els jutges ni les defenses.

S'ha dictat "per no demorar les pautes concretes per a la revisió de sentències fins a la publicació d'una circular del fiscal general de l'Estat", que es publicarà "pròximament". Primer, caldrà que s'hi pronunciï la Junta de Fiscals de Sala. 

Denúncia contra la societat patriarcal en la manifestació del 8M a Madrid
La llei del "només sí és sí" va entrar en vigor el 7 d'octubre (Europa Press/Cézaro De Luca)


Montero: "La llei és sòlida"

Diverses persones del món jurídic han coincidit a dir que, a diferència de reformes anteriors, la llei no té disposicions transitòries que permetin una transició lògica o, dit d'una altra manera, hi ha una absència de criteris clars sobre com s'ha de fer aquesta transició. 

Montero, però, va negar cap escletxa en la llei i va considerar que les revisions a favor dels condemnats per agressions sexuals responien al "masclisme" dels jutges

Després de l'anunci de la Fiscalia, la ministra d'Unides Podem s'ha refermat en la idea que la llei és "sòlida":

Fonts del Ministeri consideren que la decisió de la Fiscalia els dona la raó en el sentit que cal anar "cas per cas" i "fugir d'automatismes". I

I afegeixen que el decret és un "pas imprescindible i necessari per aplicar la llei correctament i del tot". 

També des de la conselleria d'Igualtat i Feminismes ho han celebrat. La titular del Departament, Tània Verge, ha denunciat "l'assetjament" a Montero i a les polítiques feministes. 

"La ministra Irene Montero i el Ministeri d'Igualtat en general, com passa amb altres estructures que fem polítiques feministes, estan sent objectiu d'un assetjament molt fort a través de les xarxes socials i altres espais, com si la ministra hagués escrit personalment la llei", ha afirmat. 

La llei ha comportat que el delicte d'agressió sexual absorbeixi el d'abús, de manera que ara inclou també aquesta conducta considerada de menor gravetat i la forquilla penal ho ha reflectit. 

El Ministeri d'Igualtat ha destacat aquest dilluns que la novetat de la norma són els drets que es despleguen per protegir les víctimes.

"El Codi Penal no ha servit mai per protegir els drets de les dones. No el menyspreem, però l'hem millorat moltíssim", ha afirmat la delegada del govern espanyol contra la violència de gènere, Victoria Rosell.

Rosell ha remarcat que només en "poquíssims casos" s'ha retallat la pena a l'agressor i ha afegit que, gràcies a la nova legislació, ara es reconeixen com a delictes situacions en què no és necessària la violència o la intimidació.

La delegada confia que l'alarma social anirà baixant.

L'última paraula la tindrà el Tribunal Suprem, que és qui haurà de fixar jurisprudència i, per tant, dictar criteri quan resolgui els recursos que s'han presentat. S'espera que es pronunciï abans d'un mes. 

 

ARXIVAT A:
JudicialViolència masclistaAgressió sexualFiscalia General de l'Estat
Anar al contingut