Les Balears i les Canàries intenten escapar-se de la quarantena britànica

El turoperador més important d'Europa, TUI, ha cancel·lat els paquets turístics a la península, després que el Regne Unit hagi imposat 14 dies d'aïllament a tothom qui torni de l'estat

Sílvia MateuActualitzat

Milers de britànics són ara de vacances a Espanya o a punt de començar-les i no saben fins on els afecta la decisió sorpresa del govern de Boris Johnson de tornar a imposar, des d'aquest diumenge, una quarantena de 14 dies a tots els viatgers procedents d'Espanya, pels últims brots de Covid.

Les multes, en cas d'incompliment, poden arribar a les 1.000 lliures (1.072 euros).

El ministre britànic de Transports, Grant Shapps, és un dels turistes que haurà de complir la quarantena quan torni al Regne Unit. Acabava d'arribar a Espanya amb la família poc abans que quedés exclosa de la llista de països segurs.

Segons el ministre d'Afers Estrangers, Dominic Raab, tots dos van parlar i van coincidir que "era necessari imposar noves restriccions" per evitar una possible segona onada de contagis. Ha defensat que calia actuar, en declaracions a Sky News:

"No podem demanar disculpes per això. Hem de ser capaços d'actuar de forma ràpida i decisiva, sobretot quan es tracta de la relació internacional amb un país, com es el cas d'Espanya. Si no, correm el risc que el Regne Unit torni a recaure."

 

Balears i Canàries

Mentre el ministre Grant Shapps era a Espanya, el seu departament anunciava la mesura del govern, i deixava clar que afecta també les Canàries i les Balears.

 

 

Des d'un altre ministeri, el d'Afers Estrangers, s'ha emès un comunicat on aconsella no viatjar a "l'Espanya continental, basant-se en l'avaluació actual dels riscos de Covid-19" i afegeix que "només les Canàries i les Balears queden fora d'aquests consells contra els viatges no essencials".

Per tant, el govern britànic admet que no hi ha problemes sanitaris a les Canàries i les Balears, però igualment caldrà fer quarantena si s'arriba al Regne Unit des d'aquests destins.

Per a les persones que ja es trobin a Espanya, aconsella no tornar immediatament al Regne Unit, sinó "seguir els consells de les autoritats locals".

 

 

Segons el ministre Dominic Raab, el govern britànic s'ha basat en les dades de contagis confirmats a Espanya divendres. Les va analitzar dissabte al migdia, i al vespre va decidir treure Espanya de la llista de països segurs.

 

Corredors segurs

L'executiu de les Illes Balears ha començat a treballar per implantar un corredor aeri segur per als turistes del Regne Unit.

En les dues setmanes últimes, la incidència acumulada de coronavirus a les Balears és de 8 casos confirmats per cada 100.000 habitants, que comparen amb els 38 casos per 100.000 en en conjunt d'Espanya i 14 per 100.000 al Regne Unit.

A les Canàries, el govern també assenyala que l'arxipèlag té 5'8 casos de Covid-19 per 100.000 habitants, i que és una de les zones d'Europa amb menys incidència de la pandèmia.

Els presidents de les Balears i Canàries es coordinen i mantenen contactes amb els governs britànic i espanyol per aconseguir que els dos arxipèlags quedin exempts de la quarantena pels viatgers procedents d'Espanya. La ministra d'Afers Estrangers, Arancha González Laya, ha anat a Londres per intentar convèncer el govern britànic que la pandèmia està sota control.

Representants de les línies aèries britàniques han demanat al govern de Boris Johnson corredors aeris per mantenir els vols cap a les zones més segures, com es va fer al juny a les Balears, en comptes de posar en quarantena tots els que tornen de vacances a Espanya.
 

 

TUI cancel·la alguns viatges

De moment, el majorista de viatges TUI ha anunciat que cancel·la els vols a l'Espanya continental, després de les noves normes de quarantena, segons un comunicat que ha fet públic:

"A causa del canvi de recomanacions contra els viatges no essencials a Espanya continental, TUI UK ha pres la decisió de cancel·lar totes les vacances a Espanya continental fins al diumenge 9 d'agost."

 

Els que desitgen anar a "les illes Balears i les illes Canàries podran viatjar segons el previst a partir del dilluns 27 de juliol".

 

Turistes amb mascareta a Figueres (ACN/Gerard Vilà)

 

Companyies com EasyJet i British Airways no tenen previst, per ara, suspendre cap vol.

La decisió del govern britànic és un nou cop per al sector turístic, ja molt castigat pel coronavirus. Els ciutadans del Regne Unit representen un 20% dels visitants estrangers que Espanya rep cada any. 


Assegurances i empreses

Entre els interrogants que planteja la decisió, hi ha qui assumirà els costos de cancel·lació de les vacances. Segons Raab, seran les asseguradores.

Tampoc se sap si les empreses permetran als treballadors fer una quarantena pagada. Entre les crítiques de l'oposició, el diputat laborista i secretari de Salut a l'ombra, Jon Ashworth, retreia la falta de previsió:

"No sabem si les empreses permetran als treballadors fer dues setmanes de quarantena i el govern es limita a dir 'esperem que les empreses cooperin'. Jo també espero que em toqui la loteria, però això no significa que hagi de passar."

ARXIVAT A:
Coronavirus Desescalada
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut