Diversos bitllets, en una foto d'arxiu (Pexels)
Diversos bitllets, en una foto d'arxiu (Pexels)

El govern espanyol revisa a la baixa el creixement però preveu una despesa rècord

També l'FMI estima que l'economia espanyola creixerà menys del previst

El govern espanyol ja ha posat la xifra del que, com a màxim, podrà gastar de més l'any que ve; una xifra que suposa el tret de sortida per poder fer els pressupostos generals de l'any vinent. 

Ho ha fet en el consell de ministres i, com els últims dos anys, els de la pandèmia, torna a ser una xifra rècord: 198.221 milions d'euros, que superen en un 1,1% l'anterior rècord del 2021. Sense incloure els fons europeus, el límit de despesa seria més baix, de 173.650 milions d'euros, un 1,9% més que l'any anterior.

Aquest nou sostre de despesa inclou una transferència de prop de 20.000 milions a la Seguretat Social que l'ajudarà a poder assumir el cost que tindrà revisar les pensions en funció de l'IPC.
 

El creixement del PIB espanyol del 2023, vuit dècimes a la baixa

Tota aquesta despesa de més es podrà fer, segons el govern espanyol, perquè l'economia espanyola continuarà creixent a bon ritme i permetrà també recaptar més en impostos. De tota manera, ja preveuen que el consum baixarà aquest any i que l'any que ve serà més complicat.

Han revisat a la baixa les previsions de creixement calculant que la inflació continuarà alta, el preu de l'energia també i el preu del diner més car del que pensaven. Així, per al 2023, la previsió queda en el 2,7%, vuit dècimes menys.

La ministra Calviño, durant la roda de premsa
La ministra Calviño, durant la roda de premsa(EFE/Chema Moya)

Tot i això, asseguren que es continuarà creixent i per sobre d'altres països com Alemanya. "Estem en un entorn molt incert, turbulent, amb forta tensió geopolítica, però, tot i el context, hi haurà un creixement fort de l'economia espanyola", ha reivindicat Calviño, en la roda de premsa posterior al consell de ministres.

Aquest escenari, provocat per la guerra d'Ucraïna, també ajuda que el govern espanyol no hagi de complir rígidament amb els compromisos de dèficit acordats amb Brussel·les. De tota manera, asseguren que continuaran reduint el dèficit tant aquest any com el 2023.

La mateixa flexibilitat tindran les comunitats autònomes, que no hauran de retallar tant la seva despesa. Les dues dècimes que podran augmentar el seu dèficit podrien suposar per a la Generalitat 500 milions d'euros més per gastar.

L'FMI també revisa a la baixa

Per la seva banda, el Fons Monetari Internacional (FMI) també ha revisat les seves previsions. Estima que l'economia espanyola creixerà un 4% l'any 2022, vuit dècimes menys respecte a les darreres previsions elaborades el passat mes d'abril. Pel que fa al 2023, apunta que el PIB espanyol s'incrementarà un 2%, el que suposa una rebaixa d'1,3 punts en comparació a les últimes estimacions.

Segons les dades publicades aquest dimarts per l'organisme internacional, la desacceleració de l'economia serà generalitzada, ja que preveu un creixement del PIB a l'eurozona del 2,6% (dues dècimes menys que les estimacions fetes a l'abril) i del 3,2% en l'àmbit global (quatre dècimes menys).

Malgrat tot, l'organisme liderat per Kristalina Georgieva apunta que Espanya serà el país que més creixerà entre les economies més potents de l'eurozona, davant d'Itàlia (3%), França (2,3%) i Alemanya (1,2%).

 

Anar al contingut