La casa on Macià va passar diverses temporades està molt degradada
La casa on Macià va passar diverses temporades està molt degradada (CCMA)

Demanen a la Generalitat que compri la masia de Macià a Alcarràs per salvar-la de la ruïna

La casa, que està abandonada, és de propietat privada i les institucions no es posen d'acord en com assumir els costos de compra i restauració

RedaccióActualitzat

Coincidint amb el 89è aniversari de la mort de Francesc Macià, la plataforma Salvem Cal Macià ha demanat a la Generalitat que compri la casa d'estiueig del president a Vallmanya, al municipi d'Alcarràs. 

L'amo actual de la masia del segle XVIII no té interès a conservar-la, fa vint anys que està abandonada i cau a trossos.

Fa temps que diverses entitats reclamen una solució. La Diputació de Lleida, la Generalitat i l'Ajuntament estan d'acord que volen rehabilitar l'immoble, però no es posen d'acord en com fer-ho ni quin ús donar-li.

La plataforma Salvem Casa Vallmanya demana solucions en el dia de l'aniversari de la mort de Macià
La plataforma Salvem Casa Vallmanya demana solucions en el dia de l'aniversari de la mort de Macià (CCMA)

Salvem Cal Macià demana al Departament de la Presidència que "faci efectiva l'opció de compra per aquell import irrisori del primer acord de 120.000 euros que serien xavalla per a la Generalitat", segons Ferran Dalmau, portaveu d'aquesta iniciativa popular.

Aquesta petició de compra ja l'havien fet abans a l'Ajuntament d'Alcarràs, però l'alcalde, Jordi Janés, ha explicat que no poden assumir-ne els costos, sobretot per la restauració: "El 2020 es va pressupostar en 1,9 milions d'euros i ara, amb la pujada de la inflació, serien 2,2 i l'Ajuntament no té capacitat de fer-hi front".

Vista aèria de l'estat de la casa pairal
Vista aèria de l'estat de la casa pairal (Héctor Atienza)

La casa de Vallmanya va pertànyer al sogre de Macià, l'arquitecte lleidatà Agapit Lamarca, i després va ser per a la seva filla, Eugènia Lamarca, que es va casar amb el president de la Generalitat el 1888. La família hi va passar diverses temporades.

La casa pairal està catalogada com a bé cultural d'interès local i Salvem Cal Macià havia demanat fa mesos al Departament de Cultura que es tramités amb "la màxima urgència possible" la declaració de bé cultural d'interès nacional per poder preservar la casa, davant "la situació límit en què es troba".

 

ARXIVAT A:
Patrimoni
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut