Ofrenes florals al cementiri de Montjuïc, a la tomba de Macià
Ofrenes florals al cementiri de Montjuïc, a la tomba de Macià (ACN/Laura Busquets)

Crítiques al rei i reivindicació dels drets de Catalunya en la tradicional ofrena a Macià

Crides a fer respectar els drets de Catalunya i crítiques al discurs del rei en l'ofrena que fan institucions, partits i entitats a la tomba del president Macià

Redacció/ACNActualitzat

El 25 de desembre hi ha la tradicional ofrena a Francesc Macià, mort aquest dia fa 89 anys. A la tomba del cementiri de Montjuïc hi han anat institucions, partits i entitats que han volgut reivindicar els drets del poble català.

El discurs del rei, la nit de Nadal, també ha marcat les declaracions. Felip VI va reclamar responsabilitat i lleialtat per evitar el deteriorament de les institucions, després de la crisi per la renovació el Tribunal Constitucional.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anat a Montjuïc acompanyat per bona part del seu govern.

Aragonès ha assegurat que l'executiu actual se sent hereu del compromís de l'històric president de la Generalitat amb la justícia social i l'anhel de llibertat del país.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, després de l'ofrena a la tomba de Macià
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, després de l'ofrena a la tomba de Macià (ACN/Laura Busquets)

El president ha criticat el discurs de Nadal del rei Felip VI i ha fet una crida a superar l'actual estructura de l'Estat espanyol. Ha reivindicat els "valors republicans" enfront a una monarquia que "no és exemple de rectitud institucional".

"La monarquia no és cap exemple de rectitud ni d'integritat institucional, ni tampoc l'arquitectura institucional del règim del 78."

També ha fet ofrena la mesa del Parlament, encapçalada per la vicepresidenta primera, la republicana Alba Vergés. A la delegació no hi era Laura Borràs, que fa uns mesos va ser suspesa temporalment com a diputada al Parlament i, per tant, apartada de la presidència de la cambra catalana. 

Laura Borràs i Jordi Turull, al capdavant de l'ofrena de Junts a la Tomba de Macià
Laura Borràs i Jordi Turull, al capdavant de l'ofrena de Junts a la tomba de Macià (ACN/Laura Busquets)

Borràs, però, ha estat la primera a anar a la tomba de Macià. Ho ha fet amb la delegació Junts. La presidenta del partit, acompanyada per Jordi Turull, Josep Rull i Xavier Trias, ha fet una crida a mantenir l'esperit del president Macià per evitar que es retallin els drets del poble català.

"Macià ens interpel·la perquè és un president que va lluitar per defensar els drets de Catalunya i es va trobar amb aquesta pulsió espanyola que menysté, que retalla i que trepitja els drets dels catalans."

Borràs també ha tingut un record per als absents, tant els que "no hi són, perquè ens han deixat" per la pandèmia com pels que "no poden ser a casa seva amb els seus perquè són a l'exili".

La CUP ha recordat que Macià va patir una repressió que continua i que "només s'acabarà amb la independència". El portaveu del grup parlamentari de la CUP, Carles Riera, ha reivindicat el president com a "testimoni vivent per al present i el futur" de Catalunya.

En la seva ofrena, Òmnium Cultural ha reivindicat la república catalana per evitar la repressió de l'independentisme i fer respectar la cultura i la llengua. La vicepresidenta de l'entitat, Marina Gay, també ha criticat el rei per no haver demanat perdó per la repressió de l'1 d'Octubre.

Gay, com Borràs, ha recordat les persones represaliades i exiliades, com l'expresident Carles Puigdemont o la republicana Marta Rovira. 

També ofrena dels representants del Consell de la República, que han criticat la reforma del Codi Penal, que inclou la revisió de la sedició. Consideren que criminalitza els fets de l'1 d'Octubre.

 

ARXIVAT A:
IndependènciaProcés catalàERC
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut