El panell informatiu d'una caldera de gas
El panell informatiu d'una caldera de gas (Europa Press / Gas Natural)
Madrid

Dels nous ajuts als canvis a la factura: els detalls de les mesures per estalviar energia

Es crea l'anomenat bo de justícia energètica per reduir el rebut de les llars, i es permetrà a les finques amb calefacció centralitzada accedir a la tarifa regulada

Actualitzat

El Consell de Ministres ha aprovat el decret llei de mesures per a l'estalvi energètic i per contenir l'escalada dels preus per als consumidors.

El pla inclou més ajudes per a les famílies i també canvis en la factura. Sumant les diferents categories, el bo social elèctric cobriria fins a un 40% de les llars de l'estat, segons l'executiu espanyol. 

La ministra per a la Transició Energètica, Teresa Ribera, ha destacat que aquest és el desè reial decret llei que aprova el govern espanyol des del juny del 2021 per la crisi energètica. "N'hi haurà més o no segons com evolucionin les circumstàncies", ha indicat.

Aquests en són els detalls:

S'amplia el bo elèctric per a famílies vulnerables

La primera de les mesures beneficiarà?1,3 milions de llars, que ja compten amb el bo elèctric.

Fins ara rebien un descompte d'entre el 60% i el 70% a les factures en funció del seu grau de vulnerabilitat, i ara el descompte s'incrementarà fins al 65% i el 80%, respectivament.

S'apuja el bo social tèrmic

També es duplica el pressupost destinat a pagar el bo social tèrmic.

L'ajuda mínima passarà dels 35 als 40 euros mensuals, una quantitat que creix en funció del grau de vulnerabilitat i de la zona climàtica on es trobi l'habitatge.

El govern espanyol assegura que el descompte creixerà de mitjana fins als 375 euros per llar.
 

Es crea el nou bo de justícia energètica

Es crea de forma temporal una categoria de consumidors que podran optar al nou bo de justícia energètica, que permetrà obtenir rebaixes del 40% a la factura de la llum.

Podran sol·licitar-lo a una comercialitzadora de referència les llars formades per un adult amb ingressos màxims de 16.212 euros i de fins a 26.750 si està formada per 2 adults i dos nens, una xifra que pujaria als 27.700, amb l'increment de l'Iprem previst als pressupostos generals per l'any que ve.  

La ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera
La ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera (EuropaPress/AlbertoOrtega)


Tarifa regulada (TUR) també per calderes comunitàries

S'obre la porta perquè aquells consumidors que viuen en una finca amb caldera centralitzada també puguin contractar la tarifa regulada del gas, coneguda com la TUR.

Fins ara aquestes comunitats de veïns havien de contractar el servei del gas al mercat lliure, perquè el seu consum superava el límit dels 50 MWh anuals.

Això els obligava ara a suportar uns preus que de mitjana doblen i tripliquen els que ofereix la TUR, una tarifa regulada pel govern amb preus que varien trimestralment, però que cada vegada que es renoven tenen limitades les pujades al 15%.

La fórmula d'aquesta TUR Veïnal o Tur 4 es farà amb una ponderació en un 70% de preu de la TUR capat i un 30% amb el preu de la TUR sense capar.

Aquesta nova tarifa cobrirà el 100% del consum equivalent al consum mitjà de la finca durant els últims 5 anys. Tot el consum que superi aquests valors es pagarà amb un recàrrec del 25%.  

Serà una tarifa que estarà vigent fins a finals del 2023, com el topall a l'increment de la TUR 1, 2, 3, que també s'estén fins a aquesta data.  

A canvi, però, s'exigeix a aquestes comunitats de veïns que instal·lin comptadors individuals a les finques abans del 30 de setembre del 2023; si no ho fan, hauran de pagar un recàrrec.  

Un total d'1,7 milions de llars es beneficiaran de la reducció de més de la meitat del rebut amb aquesta mesura.


Nova factura de la llum al desembre

La factura del desembre incorporarà ja les novetats anunciades en el nou pla de seguretat energètica del govern espanyol.

Els clients podran saber llavors quin és el consum mitjà dels veïns del barri. L'objectiu, que comparant-se puguin saber si tenen encara més capacitat d'estalvi.

Serà una factura més transparent, amb consells de consum; i el topall de gas, que ara cada comercialitzadora anomena i explica de manera diferent, s'unificarà, i el client podrà veure, a més, què hauria pagat sense el mecanisme en vigor.  

Instal·lació de plaques solars a la teulada d'un edifici
Instal·lació de plaques solars a la teulada d'un edifici (Europa Press/Masterd)


Autoconsum: la distància entre generació i consum es duplica

En el terreny de la transició energètica, s'ha donat a conèixer una xifra que el sector esperava feia temps. S'incrementa dels 500 metres fins al quilòmetre la distància a la qual es poden ubicar les plaques solars per a autoconsum.

També s'obre una partida de 40 milions d'euros per canviar els comptadors de gas perquè, com els de la llum, siguin també telemàtics.

S'espera obtenir així un estalvi més gran en el consum. Com que es disposarà d'informació en temps real, s'evitaran les lectures estimades superiors a les reals, cosa que pot posar en dificultats econòmiques moltes llars. I les distribuïdores estalviaran en desplaçaments de tècnics per fer les lectures, ja que es podran obtenir de forma remota.

L'AIReF i Funcas posen en dubte els pressupostos per al 2023

Com es finançaran els ajuts per reduir la factura? El president espanyol, Pedro Sánchez, va prometre 3.000 milions extres per rebaixar la factura elèctrica als més vulnerables, amb les mesures que ha aprovat ara el Consell de Ministres.

Ara bé, el govern espanyol no aconsegueix convèncer els grans actors econòmics amb els pressupostos que vol aprovar.

Si primer va ser el Banc d'Espanya qui va expressar els seus dubtes, ara són l'Autoritat Fiscal Independent (AIReF), que fiscalitza els comptes públics, i la patronal bancària Funcas.

A més de rebaixar la previsió de creixement, alerten que els pressupostos no han tingut en compte el pla anticrisi de 3.000 milions.

Segons la presidenta de l'AIReF, Cristina Herrero, els números tenen "diverses carències", com ara la manca d'inclusió de les mesures per pal·liar la inflació. "És raonable pensar que se n'inclouran al llarg del 2023", ha afirmat al Congrés.

Malgrat tot, l'AIReF els acaba avalant, això sí, rebaixant la previsió de creixement de l'executiu, del 2,1% fins a l'1,5%, bàsicament perquè preveuen una recta final d'aquest any pitjor del que s'esperava.

En el cas de Funcas, el think-tank de les antigues caixes d'estalvis, rebaixen la previsió de creixement fins al 0,7%, menys de la meitat del previst, ara per ara, pel govern espanyol.

La Comissió Europea, per la seva part, ha proposat destinar 40.000 milions del fons de cohesió a ajudar els consumidors a reduir la factura energètica.

Són diners no executats dels últims fons de cohesió i que ara podrien servir per donar aire a les empreses i a les famílies més escanyades per l'augment dels preus de l'energia.

ARXIVAT A:
EnergiaEconomia de butxaca
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut