Sánchez ho ha anunciat des del Congrés (Eduardo Parra/Europa Press)

Sánchez promet 3.000 milions extres per rebaixar la factura elèctrica als més vulnerables

El president del govern espanyol ho ha anunciat des del Congrés, on ha demanat el suport dels altres grups per aprovar els pressupostos

RedaccióActualitzat

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dijous un nou paquet de mesures perquè els consumidors més vulnerables puguin fer front a un hivern en què escalfar la casa serà més car que altres anys.

Per aconseguir-ho, el govern espanyol mobilitzarà un total de 3.000 milions addicionals dels pressupostos generals de l'Estat mitjançant un decret que aprovarà el pròxim Consell de Ministres i que inclou mesures que, "en conjunt, protegiran el 40% de les llars del país"

Aprofitant l'anunci, Sánchez ha insistit a la resta de grups que cal aprovar els pressupostos que han pactat PSOE i Unides Podem. "Demano el màxim de suport parlamentari als pressupostos que portem al Congrés; són el reflex comptable de les prioritats del govern", ha indicat en la seva compareixença aquest dimecres al Congrés dels Diputats.


El detall de les mesures

La primera de les mesures beneficiarà 1,3 milions de llars, que ja compten amb el bo elèctric. Fins ara rebien un descompte d'entre el 60% i el 70% a les factures en funció del seu grau de vulnerabilitat, i ara el descompte s'incrementarà fins al 65% i el 80% respectivament.

També es duplica el pressupost destinat a pagar el bo social tèrmic. L'ajuda mínima passarà dels 35 als 40 euros mensuals, una quantitat que creix en funció del grau de vulnerabilitat i de la zona climàtica on es trobi la vivenda. El govern espanyol assegura que el descompte creixerà de mitjana fins als 375 euros per llar.

Sánchez ha dit també que de forma temporal es crearà una nova categoria de consumidors, aquells amb ingressos reduïts, que tindran dret a un descompte a les factures del 40%. No han donat detalls encara de les condicions econòmiques per accedir a aquesta categoria, però asseguren que arribarà a un altre milió i mig de llars.

I finalment, s'obre la porta perquè aquells consumidors que viuen en una finca amb caldera centralitzada puguin també contractar la tarifa regulada del gas, coneguda com la TUR.

Fins ara aquestes comunitats de veïns havien de contractar el servei del gas al mercat lliure, perquè el seu consum superava el límit dels 50 MWh anuals. Això els obligava ara a suportar uns preus que de mitjana doblen i tripliquen els que ofereix la TUR, una tarifa regulada pel govern amb preus que varien trimestralment però que cada vegada que es renoven tenen limitades les pujades al 15%.

Ara s'estendrà la protecció que ja atorguen les tarifes regulades a les llars que formin part de comunitats de veïns amb calefaccions centralitzades de gas natural, i la nova tarifa limitarà fins a finals del 2023 l'increment trimestral de preus.

Un total d'1,7 milions de llars es beneficiaran de la reducció de més de la meitat del rebut amb aquesta mesura.

 

ARXIVAT A:
Economia de butxacaPobresa energèticaEnergiaPedro SánchezPressupostos Generals de l'Estat
Anar al contingut