Aval a la polèmica renovació del TC amb desercions a PSOE i Podem

El Congrés valida les candidatures dels quatre membres pactats entre PSOE i PP, malgrat que diputats de la coalició de govern han trencat la disciplina de vot per qüestionar la imparcialitat d'Arnaldo

Paula Florit Gomila / Ferran Vila CabanasActualitzat

El Congrés ha avalat el nomenament de les quatre vacants al Tribunal Constitucional pactat per PSOE i PP fa prop d'un mes. Entre elles, la que ocuparà Enrique Arnaldo, proposat pels populars. Una candidatura que ha revoltat, a banda de la resta de grups, les pròpies files del govern de Pedro Sánchez, entre altres coses, pels seus vincles amb la FAES d'Aznar.

Aquest malestar s'ha traduït en les votacions, que s'han fet telemàticament i de forma secreta. Si tots els diputats dels partits de govern i tots els del PP hi haguessin votat a favor, haurien sortit 242 sís.

Però el resultat final, en el cas de la votació d'Arnaldo, ha estat de 232 vots a favor. Concepción Espejel ha recollit 237 suports, Inmaculada Montalbán, 240, i Ramón Sáez Valcárcel, 240. Tots, per tant, han superat els 210 vots necessaris.

Diputats de PSOE i Unides Podem trenquen la disciplina

No han servit advertències com les que havia fet el PSOE. Per evitar sorpreses, ja havia deixat clar que demanaria el justificant de vot. Una crida que no ha evitat que diputats socialistes com el basc Odón Elorza no hagi donat suport al nomenament. Elorza ja ho havia anunciat a través de Twitter:

També Podem havia fet una crida a no trencar la discilpina de vot, però alguns dels seus diputats hi han votat en contra.

Els diputats independentistes no han votat

Per escenificar el seu malestar, cap dels diputats independentistes, ni de Junts, ni d'Esquerra, ni de la CUP, ni del PDeCAT han participat en la votació. En el debat sí que hi han participat Junts i la CUP, però se n'han absentat PDeCAT i ERC.

Els diputats independentistes, amb Rufian al centre, s'apleguen en un passadís just al costat de l'hemicicle
Els diputats independentistes s'han aplegat en el passadís d'accés a l'hemicicle(EFE / Fernando Alvarado)

El PNB, EH Bildu i el BNG tampoc han participat en la votació, per denunciar el que consideren un sistema de repartiment de cadires entre els partits principals de l'Estat.

La idoneïtat d'Arnaldo també s'ha qüestionat per altres vincles amb l'entorn popular, com el cas de l'expresident balear Jaume Matas, a qui l'ara magistrat del TC hauria assessorat.

Enrique Arnaldo va defensar la seva candidatura al Congrés
Enrique Arnaldo va defensar la seva candidatura al Congrés (EFE/ Chema Moya)

Juntament amb Arnaldo, també s'han validat tres noms més: el de Concepción Espejel, l'altra candidata del PP i també qüestionada perquè va ser apartada del cas Gürtel per la seva proximitat als populars; el d'Inmaculada Montalbán, proposada pel PSOE, i el de Juan Ramón Sáez, proposat per Unides Podem.


El ple del TC els ratifica amb un vot en contra

El ple governatiu del Tribunal Constitucional ha acordat aquest dijous que les propostes de nomenament dels quatre nous magistrats compleixen els requisits exigits per la Constitució, amb una votació que ha tingut nou vots a favor i un en contra. Els nomenaments també podrien provocar nombroses recusacions un cop ocupin el càrrec.

La renovació del CGPJ, pendent

En el ple d'avui al Congrés, també s'han votat els membres del Tribunal de Comptes, l'Agència de Protecció de Dades i el defensor del poble, càrrec que assumeix l'exministre socialista Ángel Gabilondo.

S'ha desencallat la renovació de quatre organismes constitucionals, però queda pendent la del Consell General del Poder Judicial, amb el mandat caducat des de fa prop de tres anys.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut