A Barcelona, els infants han rebut a Ses Majestats en un recorregut que ha començat a les sis de la tarda (Barcelona Cultura)

Els Reis porten l'esperada pluja: les cavalcades d'arreu de Catalunya, en imatges

Alguns ajuntaments han traslladat la recepció de Ses Majestats a diferents equipaments coberts

RedaccióActualitzat

És una de les nits més màgiques i esperades de l'any. I és que l'arribada de Ses Majestats d'Orient ha omplert d'il·lusió els carrers d'arreu de Catalunya.

Aquesta tarda, a través de diversos mitjans de transport i per mar, terra o aire, Melcior, Gaspar i Baltasar, juntament amb els seus patges, han recorregut els diferents municipis.

Amb ells, ha arribat també la pluja, que ha obligat a suspendre o modificar els itineraris a diversos llocs. No ha estat el cas de Barcelona, on malgrat el ruixat a l'inici de la cavalcada, s'ha pogut realitzar sense problemes.

Tot i això, davant la previsió de pluja, diferents localitats han cancel·lat amb anterioritat algunes cavalcades i han traslladat la recepció de Ses Majestats a equipaments coberts per tal de poder mantenir bona part de la programació inicial. 

És el que ha passat a Cabrils, al Maresme, on l'entrega de cartes s'ha fet a partir de dos quarts de vuit al poliesportiu municipal, igual que al Masnou, on el consistori ha anunciat l'arribada dels Reis amb uns coets des del parc de Vallmora, mentre que la rebuda s'ha muntat finalment al pavelló del Complex Esportiu. També a Alella o Súria s'ha optat per rebre els Reis directament a cobert.

Ses Majestats s'han hagut de traslladar al pavelló del Masnou (ACN)

Tampoc hi ha hagut cavalcada a Moià, al Moianès, on l'Ajuntament ha explicat que Ses Majestats esperarien els infants a l'església del municipi. "El temps no ens acompanya, sembla que aquesta vegada els Reis han complert els desitjos dels grans i han portat una mica de pluja al país", ha afegit el consistori en una piulada.

Aquest també ha estat el cas de CerveraTàrrega, a l'Urgell, on la rebuda de Melcior, Gaspar i Baltasar s'ha traslladat a l'església parroquial de Santa Maria de l'Alba:


En la mateixa línia, a Santa Eulàlia de Ronçana, al Vallès Oriental, Ses Majestats han arribat directament a La Fàbrica, on els més petits els han entregat les cartes. Pel que fa a la resta d'activitats, s'han desplaçat al Centre Cívic.

Tampoc hi ha hagut la tradicional cavalcada a Seva, a Osona, que ha traslladat el campament reial a la Sala Polivalent, ni a Dosrius, al Maresme, on aquesta mitjanit ja s'havia anunciat que a causa de les previsions meteorològiques es farien les recepcions en diverses ubicacions.

A altres municipis, com Barberà del Vallès, al Vallès Occidental, han hagut de cancel·lar la cavalcada un cop ja iniciada, tant el recorregut com les activitats previstes a la plaça de la Vila.

I en altres localitats, com Granollers, al Vallès Oriental, s'ha optat per escurçar l'itinerari o reduir el nombre de carrosses i comparses, també a Mataró o Badalona:

 

A Barcelona els patges reials s'han avançat a Ses Majestats

A la capital catalana, els tres Reis han arribat, com és tradició, per mar: a bord del Pailebot Santa Eulàlia i al voltant de dos quarts de cinc de la tarda. L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha rebut Ses Majestats al Portal de la Pau, on els ha ofert el pa i la sal com a símbol d'hospitalitat i benvinguda. I també els ha lliurat les claus de la ciutat perquè puguin entrar a totes les cases.

Abans, però, els nens i nenes els han pogut veure navegant davant les platges de la ciutat. I és que una de les novetats d'enguany ha estat que els patges reials s'han avançat als tres Reis per recollir les cartes dels més petits entre les 12 i les 13 h a l'Espigó del Gas.

A Barcelona, Ses Majestats han arribat en vaixell (ACN)
L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha rebut els tres Reis i els ha entregat les claus de la ciutat (ACN)

A la tarda, tot i la pluja que ha caigut a l'inici del recorregut, el seguici reial ha pogut fer el mateix itinerari del 2023 i ha estat seguit per unes 600.000 persones, segons xifres de la Guàrdia Urbana. I és que finalment ha parat de ploure i els paraigües s'han convertit en la millor eina per recollir caramels.

La cavalcada s'ha iniciat a les sis a l'avinguda del Marquès de l'Argentera i s'ha dirigit cap a l'avinguda Paral·lel des del passeig Colom. Ha arribat a Sepúlveda des del carrer Urgell i fins a l'avinguda Reina Maria Cristina. Finalment, ha acabat a la Font Màgica de Montjuïc passades les nou del vespre.

Ses Majestats han estrenat dues carrosses: la del rei Gaspar i la de Baltasar, cadascuna inspirada en els paisatges dels seus llocs d'origen. A més, els seguicis de tots dos han lluït nou vestuari i estendards. Els tres Reis han estat acompanyats per més d'un miler d'ajudants i han tingut músics en directe i nova il·luminació.

Tot i la pluja, a Barcelona els Reis han pogut fer el recorregut previst (ACN)
Les carrosses noves estan inspirades en els paisatges dels llocs d'origen dels Reis (ACN)

A l'àrea metropolitana, a Cornellà, el ruixat ha provocat que es reduïssin les carrosses, però la cavalcada s'ha pogut fer i ha comptat amb un tram sense so i efectes especials per a infants i adults amb hipersensibilitat auditiva, així com en altres localitats, com per exemple Vilafranca del Penedès. L'objectiu dels consistoris era garantir que el màxim de persones poguessin accedir als actes de la festa en condicions de confort, seguretat i igualtat.

Encara a la demarcació de Barcelona, la cavalcada d'Igualada és una de les més antigues de Catalunya i també una de les més espectaculars. Durant tot el recorregut, els patges reparteixen els regals per als més petits utilitzant llargues escales de colors per pujar als balcons i les finestres de les cases. Aquest any, la pluja fina no ha impedit que el seguici reial es desenvolupés amb normalitat.

A Igualada, els patges utilitzen escales de colors per pujar als balcons (ACN)

A Vic, la cavalcada de Reis ha arribat amb dues novetats: s'ha estrenat un tram tranquil, amb menys soroll i menys gent, i s'ha renovat part del vestuari dels patges gràcies a un projecte social que ajuda dones vulnerables. A la capital d'Osona, la comitiva ha començat a les sis de la tarda amb 12 carrosses i 800 patges i, tot i la pluja, ha continuat el recorregut fins a la plaça Major.
 

A Girona la cavalcada ha canviat part del recorregut

A Girona, els Reis tenien l'estrella d'Orient encesa a la catedral, que els serveix de guia per arribar a la ciutat. Aquest dimarts la comitiva de la llum, encapçalada pel mag Naj-Mandin i el seu fanalet, va il·luminar amb torxes el camí i va encendre l'estrella de la façana.

La novetat principal d'enguany ha estat que s'ha modificat l'itinerari de la cavalcada per reduir els carrers que s'han hagut de tallar i esquivar així, la manca d'efectius policials. D'aquesta manera, el seguici reial ha començat el recorregut a les sis de la tarda: ha sortit del Camp de Mart de la Devesa i l'ha acabat a l'esplanada de la Copa.

Els Reis han baixat de les seves carrosses per apropar-se als gironins i gironines (Ajuntament de Girona)

De fet, han passat pel carrer de Santa Eugènia i la plaça del Marquès de Camps en lloc d'anar cap a la plaça del poeta Marquina i la ronda de Sant Antoni Maria Claret com feien habitualment.

Aquest any han canviat el recorregut i han passat pel carrer de Santa Eugènia i la plaça del Marquès de Camps (Ajuntament de Girona)
El seguici reial ha començat el recorregut a les sis de la tarda (Ajuntament de Girona)

En altres poblacions de la demarcació, com a Figueres, els Reis han fet part del recorregut a peu i s'hi han repartit caramels aptes per a celíacs. D'altra banda, a Salt s'han donat 400 quilos de caramels i 2.000 piruletes màgiques al campament reial i en la recollida de cartes prèvia a la cavalcada.

A Blanes s'han renovat les carrosses: se n'han fet set de noves i una vuitena s'han reformat. Enguany també n'hi havia dues que estaven dedicades al món de Disney.

Blanes estrena set carrosses per a la cavalcada de Reis (ACN)

A Lleida els Reis finalitzen la tasca del Gran Camarlenc

A la capital de les Terres de Ponent, els Reis d'Orient han arribat cap a les cinc de la tarda en tren a l'estació Lleida-Pirineus, i a les sis han iniciat el recorregut per la plaça Berenguer IV fins a arribar al Palau de la Paeria, on els han lliurat les claus de la ciutat. Al llarg del recorregut hi ha hagut espais inclusius degudament senyalitzats.

Així, Melcior, Gaspar i Baltasar han acabat la tasca que aquests dies ja feia el Gran Camarlenc, que ha recorregut els barris recollint totes les cartes dels infants.

A Lleida els Reis han arribat a l'estació Lleida-Pirineus (ACN)


A Tarragona reparteixen prop de 3.500 quilos de caramels

A la demarcació de Tarragona, Ses Majestats han arribat per mar, pel riu i per aire. A Tarragona ciutat, han desembarcat al moll de Costa, al barri marítim del Serrallo, a un quart de set de la tarda i se'ls ha donat la benvinguda amb un castell de focs i vint-i-una salves pirotècniques.

Poc després, la comitiva reial formada per més de 300 persones ha sortit de la plaça dels Carros i ha fet un recorregut on ha repartit prop de 3.500 quilos de caramels aptes per a celíacs. I és que la previsió de plugims febles i vent no s'ha acabat complint.

Finalment, guiats per la carrossa de l'Estel, Melcior, Gaspar i Baltasar han arribat a la plaça de la Font. En aquest punt, l'alcalde, Rubén Viñuales, els ha entregat les claus de la ciutat.

A Tarragona el recorregut ha finalitzat a la plaça de la Font (ACN)
Ses Majestats han desembarcat al barri del Serrallo (ACN)

En altres localitats de la demarcació, com Tortosa, han arribat a l'embarcador del riu Ebre i han culminat el recorregut a la plaça del Carrilet. A Reus, Ses Majestats han aparegut en avioneta, mentre que a Cambrils i Salou també han arribat per via marítima.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut