A la cerimònia només hi poden participar homes nascuts a la regió d'Oshu i el descens de la natalitat ha tocat de mort el festival

Què és el Somin-Sai, el festival amb mil anys d'història que el Japó ha decidit cancel·lar

Aquest dissabte s'ha fet per última vegada el Somin-Sai, una tradició mil·lenària del nord del Japó en què un miler d'homes despullats lluiten per una bossa d'amulets

RedaccióActualitzat

La nit de dissabte 17 de febrer s'ha celebrat la darrera edició d'un dels festivals tradicionals més antics del món.

Es tracta del Somin-Sai, una cerimònia que s'ha fet un cop l'any des de temps immemorials, sempre la setena nit de l'any nou lunar, al temple Kokusekiji, a la ciutat japonesa d'Oshu, a uns 450 quilòmetres de Tòquio.

Després de més de mil anys d'història, aquest esdeveniment, molt popular al Japó, arriba a la seva fi. Es deixa de fer perquè, segons els organitzadors, "s'estava fent massa llarg" i cada cop era més difícil trobar-hi nous participants.

El festival s'allarga fins que surt el sol (Turisme de Tohoku)

El Somin-Sai no és famós només per la seva antiguitat. Fins avui hi han pres part anualment més d'un miler d'homes, gairebé despullats --només porten un tapavergonyes, el fundoshi. Segons la tradició, el primer que han de fer tots els participants és purificar-se banyant-se al riu Yamauchi.

Alguns dels participants en l'últim Somin-Sai
Alguns dels participants en l'últim Somin-Sai


Al mes de febrer, el paisatge està habitualment nevat i les temperatures exteriors són molt baixes.

La cerimònia comença amb un bany al riu Yamauchigawa
La cerimònia comença amb un bany al riu Yamauchi

Després del bany purificador, tornen a entrar al temple i fan una oració conjunta per preparar-se per al moment clau de la celebració. El miler de participants comencen una batalla incruenta que dura fins que torna a sortir el sol.

Els homes fan diverses voltes a l'exterior i l'interior del temple abans de començar la competició
Els homes fan diverses voltes a l'exterior i l'interior del temple abans de començar la competició


L'objectiu és aconseguir el talismà del festival: la bossa somin-bukuro, un sarró de cànem que conté diversos amulets. Diu la tradició que qui aconsegueixi la bossa de talismans estarà protegit contra malalties i malastrugances.

Des de la pandèmia del coronavirus, el festival Somin-Sai estava tocat de mort. Els últims dos anys només s'havia celebrat una petita cerimònia de cremació, però no el ritual complet amb el bany purificador dels participants al riu, el recorregut pel temple o la batalla final per aconseguir els talismans.

La cerimònia combina aigua, foc i llum
La cerimònia combina aigua, foc i llum


Aquest 2024 s'ha fet el ritual sencer. Això sí, per última vegada. Els responsables del temple Kokusekiji asseguren que la disminució de la natalitat i l'envelliment de la població és tan preocupant que ja no troben joves disposats a participar en la cerimònia.

Fins i tot s'havien plantejat reclutar voluntaris de fora de la regió, però aquesta opció es va descartar perquè "suposaria perdre l'essència del festival".

S'ha descartat buscar voluntaris fora de la regió per no perdre l'essència del Somin-Sai
ARXIVAT A:
Japó
Anar al contingut