Una aula
Una aula

El TSJC tomba el projecte lingüístic de dues escoles per no garantir un 25% de castellà

Són les primeres sentències que es dicten després de l'aprovació de la nova llei d'educació, l'anomenada llei Celaá

Actualitzat

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha dictat dues sentències que anul·len els projectes lingüístics de dues escoles públiques, una de Barcelona i una d'Abrera, perquè no garanteixen que almenys un 25% de l'ensenyament s'imparteixi en castellà.

Les sentències, que estan estudiant els serveis jurídics de la Generalitat, estimen les peticions de dues famílies que es reconegui com a situació jurídica individualitzada el dret dels seus fills de rebre l'ensenyament en castellà "en una proporció raonable".

Segons les sentències, aquest paràmetre s'estableix "partint de la consideració del català com a centre de gravetat" del sistema educatiu i fixa la presència mínima del castellà "com a llengua vehicular, en el curs i classe on els fills del recurrent segueixen els estudis".

La nova llei d'educació estatal, coneguda com llei Celaá, protegeix la immersió lingüística i ratifica que és la Generalitat la que té la competència en aquesta matèria, tal com recull la Llei d'Educació de Catalunya. Però, segons el tribunal, aquesta llei "no canvia les coses" perquè "l'obligatorietat que el castellà sigui vehicular en l'ensenyament deriva directament de la Constitució".

El TSJC es basa a la sentència del Tribunal Constitucional (TC) contra l'Estatut i d'uns recursos de l'època del PP, quan era vigent la Llei Wert, "la norma educativa més regressiva que s'ha fet mai a l'Estat en matèria educativa", segons afirma Educació en un comunicat.

El departament també hi defensa que el català "ha estat i seguirà sent una llengua d'oportunitats per a tota la ciutadania". "Ningú mereix ser exclòs del seu correcte aprenentatge", conclou.

Les sentències no són fermes i es poden recórrer davant del Tribunal Suprem.

Educació encara està pendent del recurs que va presentar contra una altra sentència del desembre en què s'obligava tots els centres a impartir el 25% de classes en castellà.

L'Assemblea per una Escola Bilingüe de Catalunya, que ha assessorat les famílies denunciants, creu que aquestes dues sentències contra el projecte lingüístic de les escoles Bogatell de Barcelona i Josefina Ibáñez d'Abrera obligaran a canviar tots els projectes lingüístics dels centres educatius de Catalunya, ja que en el 95% dels casos només estableixen el català com a llengua vehicular.
 

 

ARXIVAT A:
Educació
Anar al contingut