Els pediatres demanen mantenir l'escola oberta: "Hi ha més transmissió en el nucli familiar"
Les escoles s'han hagut d'adaptar prenent mesures contra la Covid (ACN/Eloi Tost)

El TSJC fixa un 25% de classes en castellà en una sentència que el govern recorrerà

La sentència, basada en la llei actual, respon a un recurs del 2015 del govern del PP i quedaria superada per la nova llei Celaá d'Educació

Actualitzat

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, TSJC, fixa que un mínim del 25% de les classes s'han de fer en castellà a Catalunya. El tribunal considera que l'ús actual és "residual" i que cal impartir-hi una altra matèria a més de la de llengua castellana. La sentència no és ferma i podria quedar superada per la nova llei d'educació.

 

La sentència estima parcialment un recurs interposat pel Ministeri d'Educació, amb el ministre Wert al capdavant, presentat durant el govern del PP de Mariano Rajoy el 2015.

La sala declara l'obligació de la Generalitat d'adoptar les mesures necessàries per garantir que tots els alumnes rebin de manera "efectiva i immediata" l'ensenyament mitjançant la utilització vehicular normal de les dues llengües oficials en els percentatges que es determini, "que no podran ser inferiors al 25% en un cas i en l'altre".

El tribunal remarca que, a més de l'assignatura de castellà, cal fer una altra assignatura troncal en castellà, i que no sigui una matèria lingüística.

El Departament d'Educació assegura que presentarà recurs de cassació al Tribunal Suprem contra aquesta sentència. El secretari de Polítiques Educatives, Carles Martínez, ha explicat a TV3 que, en qualsevol cas, quan entri en vigor la nova llei estatal educativa, la llei Celaá, aquesta sentència hauria de quedar sense efecte.

"Encara estem amb la LOMCE del PP. Aquest 25% és la interpretació judicial que fa el tribunal a partir de la vehicularitat del castellà. Tot això ha de caure, a partir del nou articular de la LOMLOE, que elimina la vehicularitat del castellà als nostres centres educatius."

De tota manera, Martínez ha afegit que troba "totalment inacceptable i desproporcionat" que un tribunal pugui obligar tot un sistema educatiu.

Òmnium Cultural ha reaccionat a la sentència en defensa del sistema d'immersió lingüística de l'educació a Catalunya.

 

 

 

ARXIVAT A:
Educació TSJCCatalà
Anar al contingut