Bilbao mani Cabacas
La marxa en record d'Iñigo Cabacas ha començat al cor de Bilbao (Foto: EITB)
Bilbao

El millor homenatge a Iñigo Cabacas

Els que han anat a la trobada entre l'Athletic i el Mallorca d'aquest diumenge han sentit l'absència d'un aficionat, la mort del qual ha posat en tela de judici la utilització, per part de la policia, d'un tipus d'armes considerades "menys lesives" i que són emprades pels antiavalots encara avui. El conseller d'Interior del govern basc, Rodolfo Ares, va anunciar dijous l'abandó progressiu dels llançapilotes, que quedaran prohibits definitivament el 2013 i que només s'usaran en ocasions excepcionals. Aquest diumenge, abans del començament del partit a "la catedral", s'ha fet un minut de silenci en record d'Iñigo Cabacas, l'home de 28 anys que va morir a causa de l'impacte d'una bala de goma disparada per l'Ertzaintza.

Actualitzat
Fet fortuït o homicidi imprudent?

Una part de l'opinió pública creu que l'homenatge arriba tard, en part perquè la majoria de mitjans de comunicació van reaccionar després de la mort de Cabacas i no quan es va saber la gravetat del seu estat, quan va ser ferit en trobar-se en una zona de bars, casualment, en el desgraciat moment dels aldarulls posteriors al partit de futbol entre el conjunt bilbaí i el Schalke 04. El fet, una càrrega policial per la qual finalment s'ha obert un procés judicial, va passar inicialment sense gaire repercussió, fins que Cabanas va morir, i l'auptòsia va confirmar que la causa de la mort, era, efectivament, una bala de goma. Va ser llavors quan el responsable basc d'Interior va comparèixer davant els mitjans per anunciar que no dubtaria a depurar les responsabilitats necessàries.

La conveniència o no de fer servir les bales de goma, prohibides a la majoria de països de la Unió Europea, serà un dels temes clau perquè la jutge que porta el cas pugui considerar si la utilització d'aquesta arma va ser justificada en el cas de Cabacas. I si no ho va ser, "la magistrada podria cridar a declarar els comandaments de l'Ertzaintza i anar ascendint en la cadena de càrrecs", segons assenyalen a "El País" fonts pròximes a la investigació.

I mentre es desenvolupa aquest procés judicial, també ho fan les mostres de suport a la família de la víctima. Entre les demostracions de solidaritat en l'acte d'homenatge de diumenge a San Mamés, hi havia amics d'en "Pitu", nom amb què era conegut Iñigo Cabanas entre els seus col·legues, que demanaven la "dimissió del responsable de la càrrega policial que va causar la seva mort".

Potser l'emmudiment de "la catedral" aquest diumenge, en recordar el seient buit que deixa Cabacas, hagi aconseguit, si no compensar la vergonyosa indiferència inicial en tractar el fet com un simple accident fortuït, sí recordar als responsables polítics que la normativa europea desaconsella a Espanya des de fa temps l'ús d'aquest tipus de material antidisturbis.

Tot i que el Sindicat Unificat de Policia (SUP) defensi la continuïtat de la pràctica de l'ús d'aquest material per part del cos nacional i que al partit governant a Espanya possiblement no li interessi, amb el que està caient, prohibir-ne la pràctica, estaria molt bé que futures mesures polítiques apuntessin a fer que aquest tipus de successos no es repetissin mai més. Aquest seria el millor homenatge a la memòria d'Iñigo Cabacas.
Anar al contingut