Dijous, a les 23.40

Els secrets de l'amistat, amb Ferran Palau i Joan Pons, a "Quan arribin els marcians"

Demà, a les 23.40, TV3 emetrà un nou capítol de "Quan arribin els marcians", el programa cultural en forma de càpsula del temps que s'envia a l'espai amb l'esperança que un dia algú la trobi i entengui els humans. Els secrets de l'amistat segons els músics Ferran Palau i Joan Pons (El petit de cal Eril), l'ombra del colonialisme i el músic Jaume Pla, "Mazoni", protagonistes d'un altre capítol marcià

Joan Pons, El petit de Cal Eril, i Ferran Palau, són músics. Cadascú fa el seu camí. Es van conèixer el 2008 en un concert. Des d'aleshores, les seves carreres, però també les seves vides, s'han entrellaçat de moltes maneres. L'un toca al grup de l'altre, comparteixen músics, tenen un mateix productor, es busquen l'un a l'altre quan necessiten consell. "A vegades penso que som un sol projecte musical amb dos cantants", diu el Ferran.

Però parlar de discos, diu el Joan, és un avorriment. L'interessant, assegura, és parlar de la vida. I això és el que fan en aquest reportatge, que fa parada al Mercat de Música Viva de Vic i a Collbató, a casa el Ferran: xerren de com s'imaginen el futur, parlen de persones que estimen. El 18 d'octubre Ferran Palau estrena disc, "Kevin". I El petit de Cal Eril continua de gira presentant el seu últim treball, "Energia fosca". Però d'això no en parlen, amb els marcians. Parlen de l'amistat. Perquè parlar de discos és un avorriment.

El mateix papa Francesc ha denunciat aquests dies "l'avidesa dels nous colonialismes", referint-se a l'autoria dels últims incendis que han assolat l'Amazònia. I és que l'ombra del colonialisme és molt allargada. I com se'n poden desempallegar, els territoris i cultures colonitzades? Com poden gestionar el postcolonialisme, com poden renéixer sense occident? A les portes d'una data tan simbòlica com el 12 d'octubre en parlaran amb Laida Azkona Goñi i Txalo Toloza-Fernández, creadors de "Tierras del sud", segona part del tríptic "Pacífico", centrada en la relació existent entre les grans fortunes estrangeres i la barbàrie exercida sobre els pobles indígenes llatinoamericans, i que es pot veure aquests dies al Teatre Lliure. També amb Hiuwai Chu, comissària de l'exposició "Territoris indefinits. Perspectives sobre el llegat colonial", que es pot veure aquests dies al MACBA, a Barcelona, amb el cineasta camerunès Jean-Pierre Bekolo, un dels directors més avantguardistes de l'Àfrica, que en el seu treball reverteix els estereotips sobre el seu continent. En l'última edició del Festival de cine i formació en drets humans de les persones migrants ha presentat el documental "Pensée en Mouvement". I també amb Antoni Segura, catedràtic d'Història Contemporània de la Universitat de Barcelona i actual director del CIDOB.

Els marcians abdueixen Jaume Pla, "Mazoni", que ha publicat el disc "Desig imbècil", el novè àlbum de la seva carrera musical. Han vist que aquest individu està molt enfadat amb tot i han volgut descobrir com un humà descarrega la seva ràbia a través de la música.

Per acabar el programa, la secció "Cap de setmana a la Terra" fa un seguit de propostes culturals perquè, si els marcians aterren avui mateix, puguin triar. Aquesta setmana, les propostes són: el Festival Escena Poblenou, a Barcelona; l'espectacle "On Goldberg variations", al Festival Temporada alta; el Festival de Fado, al Teatre de l'Escorxador de Lleida i el Festival Filmets, a Badalona,

"Quan arribin els marcians" és un planeta en si mateix, és un lloc des d'on tothom es pregunta per què passen les coses que passen i la gent fa el que fa. I n'estem convençuts: la cultura és a tot arreu.

tv3.cat/marcians

twitter.com/marciansTV3

instagram.com/marciansTV3

facebook.com/marciansTV3

Anar al contingut