Dijous, a les 22.45

El mont de l'Olimp, a Grècia, i la serra da Estrêla, a Portugal, a "Els cims de les delícies", al 33

Demà, a les 22.45, el 33 emetrà els dos últims capítols de la temporada d'"Els cims de les delícies", una passejada per quinze llocs d'Europa en què cuiners anònims mostren la seva particular manera de valorar, de recuperar i, fins i tot, de reinventar la gastronomia de tota la vida transmesa de pares a fills.

El mont de l'Olimp, a Grècia

A la vila de Litókhoro, al peu del mont de l'Olimp, al nord de Grècia, hi viuen en Kostas i l'Irmhild, una parella anciana greco-alemanya que mostra com fan una amanida amb formatge feta. Van construir i regentar durant cinquanta anys el refugi Alfa, a 2.100 metres d'altitud, a mig aire de l'Olimp. Ara se'n cuida la filla, la Maria, que revela la recepta de la tradicional sopa de fesols a la grega.

El taverner Nikos és especialista en el kokoretsi, una broqueta de fetge i freixura de xai, embolcallada amb una tirallonga de budells. Seguint la tradició dels monjos grecs del segle XIV, el mestre destil·lador Takis, acompanyat d'en Dimitris, cuiner del refugi Priónia, explica el procés d'elaboració del tsípuro, l'aiguardent de brisa que acompanya tots els bons àpats dels grecs.

La serra da Estrêla, a Portugal

Al poblet de Linhares da Beira, a la serra da Estrêla, a Portugal, l'alcalde Paulo Mimoso ha obert un restaurant amb la intenció de frenar l'envelliment de la població, retenir-hi el jovent i dinamitzar-ne l'economia. Els seus dos cuiners, l'André i en João, reinventen constantment els plats tradicionals de la contrada, presentant-los de manera innovadora i sorprenent.

En Paulo es cuida de subministrar-los els productes de la rodalia visitant pagesos i ramaders: el pa, els ous, les figues, els espinacs, els pebrots, les herbes aromàtiques com el llorer i el romaní, els embotits com el xoriço i el botifarró, el bacallà salat, la carn de vedella, de xai i de cabrit, i l'especialitat més gloriosa d'aquesta terra, el formatge amb denominació protegida Queijo serra da Estrêla, que són les viandes que corren cada dia pels fogons del restaurant.

El programa

Des de Grècia fins a Portugal, des d'Hongria fins a Eslovènia, des de les valls occitanes del Piemont fins a Transsilvània, passant per Savoia, Baviera i el Tirol del Sud, la cuina muntanyenca feta amb les viandes que es troben a tocar de casa dona una bona lliçó de geografia, d'història i de cultura tradicional vista a través de la vida i la feina diària de quinze artesans dels fogons, que en deixen constància al llibre d'honor d'"Els cims de les delícies".

tv3.cat/33

Anar al contingut