Donetsk

El principal líder rebel guanya les eleccions a l'autoproclamada República de Donetsk

Obté més del 70% dels vots, però els comicis s'han celebrat enmig de combats i ni la Unió Europea ni els Estats Units ni el govern d'Ucraïna donen validesa als comicis

RedaccióActualitzat

El principal líder rebel ha guanyat les eleccions a l'autoproclamada República de Donetsk. Aleksandr Zakhartxenco obtindria més del 70% dels vots. És el que ha anunciat el comitè electoral, quan s'havia fet el recompte de la meitat de les paperetes. 

Els comicis han representat tot un desafiament a Kíev, que considera aquestes eleccions com a il·legals, mentre que Rússia sí que els ha reconegut. Aquestes legislatives, que pretenen consumar la separació amb Ucraïna, s'han celebrat -encara- entre combats. Entre milicians prorussos i soldats ucraïnesos, aquest diumenge hi va haver 12 morts.

A la veïna Lugansk també s'espera la victòria del seu líder actual, Igor Plotniski, en una jornada electoral marcada per una elevada participació.

El govern de Kíev i la Unió Europea ja han qualificat aquestes eleccions d'il·legítimes. El govern ucraïnès ha dit que es tracta d'una "farsa". La Unió Europea i els Estats Units les rebutgen perquè contravenen els acords d'alto el foc de Minsk, i només Rússia ha dit que en reconeixerà els resultats.

En tot cas, els separatistes intenten aconseguir a les urnes un mínim de legitimitat, tot i que cap organització internacional no hi ha enviat observadors. Es dóna per segura la victòria dels separatistes prorussos.

Mentrestant, i coincidint amb aquesta jornada electoral, les forces ucraïneses i els rebels prorussos van fer dissabte un altre intercanvi de presoners de guerra. Van ser uns 50 homes, 25 de cada bàndol, en una operació que estava sota la supervisió d'observadors de l'OSCE. Aquest intercanvi de presoners s'emmarca dins els termes de l'acord d'alto el foc firmat el setembre.

Els enfrontaments entre les forces militars ucraïneses i les milícies separatistes prorusses continuen. En un atac amb llançagranades de les milícies separatistes a Krímskoie, dissabte va morir un soldat ucrainès i sis més van resultar ferits.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut