Pequín

La Xina relaxa la política del fill únic i aboleix els camps de treball

Les parelles podran tenir dos fills si un dels progenitors és fill únic. A més, el govern aboleix el controvertit sistema de "reeducació a través del treball" per millorar les pràctiques en matèria de drets humans.

RedaccióActualitzat

El govern xinès relaxa la política del fill únic i aboleix el controvertit sistema de camps de treball. Així ho ha aprovat l'Assemblea Nacional Popular (ANP), el màxim òrgan legislatiu de la Xina.

A partir d'ara, les parelles podran tenir dos fills si un dels progenitors és fill únic, cosa que trenca amb 40 anys de la controvertida política del fill únic imposada per limitar el ràpid creixement de la població del país. Sense ella, avui dia hi hauria 400 milions de xinesos més al planeta.

La fi d'una època

El canvi marca la fi d'una època: el control de natalitat ja no és una prioritat que requereixi tot un ministeri. Les xifres que deixa el canvi de rumb són gruixudes. Durant les quatre dècades des que es va començar a aplicar, la Xina ha esterilitzat prop de 200 milions d'homes i dones i ha practicat 336 milions d'avortaments, a un ritme de 1.500 avortaments per hora, el doble que a l'Índia, que és el segon país més poblat del món. A més, només en l'últim any, es van practicar 330.000 avortaments.

Però, actualment, la situació demogràfica de la Xina ha fet el tomb i ja comença a tenir envelliment de la població. Tant és així que el Partit Comunista Xinès ha acordat construir un sistema de seguretat social "més imparcial i sostenible" i augmentar "gradualment" l'edat de jubilació.

Prou camps de treball i menys pena de mort

El govern, d'altra banda, també ha decidit abolir l'anomenat sistema de "reeducació a través del treball", en el marc dels esforços per millorar les pràctiques en matèria de drets humans i judicials al país. Així, es tanquen els camps de treball, on hi ha reclosos presoners polítics i dissidents, a més de criminals perillosos. Es calcula que hi han passat més de 50 milions de persones en 50 anys.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut