El jutge del "cas Blesa", Elpidio José Silva. (Foto: EFE)
El jutge Silva ha assegurat que "no s'està respectant el principi d'independència". (Foto: EFE)
Madrid

El jutge del "cas Blesa" denuncia pressions i "moltíssimes ingerències"

L'Audiència de Madrid ha rebutjat la possible nul·litat de la causa en què el jutge Elpidio José Silva va decretar l'ingrés a presó incondicional de l'expresident de Caja Madrid Miguel Blesa. El magistrat ha denunciat que està rebent "pressions de tota mena" i "moltes ingerències".

RedaccióActualitzat
El titular del Jutjat d'Instrucció de Madrid número 9, Elpidio José Silva, que la setmana passada va enviar a presó l'expresident de Caja Madrid Miguel Blesa, ha denunciat que no s'està respectant la seva independència perquè està sent objecte de "tota mena de pressions" i de "moltíssimes ingerències". "Algunes no es poden ni explicar", ha sentenciat.

En aquest sentit, el jutge Silva ha assegurat que "no s'està respectant el principi d'independència" i ha afegit que "aquestes pressions no es poden tolerar" perquè "són incòmodes per a un jutge d'instrucció".

Segons el magistrat, la separació de poders garantida per la Constitució comporta que es respectin els temps marcats per a cada poder de l'Estat. "Cada àmbit ha de treballar amb la màxima autonomia i independència possible. Aquí això ha fallat de manera destacable", ha insistit.

Davant d'aquestes denúncies, el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha aconsellat al jutge Silva que presenti per escrit davant l'òrgan de govern una sol·licitud d'empara, segons fonts del CGPJ recollides per Europa Press. Les mateixes fonts asseguren que el magistrat no ha demanat formalment protecció, tot i que sí que ha comunicat a alguns vocals les seves queixes sobre el que considera un incompliment del principi d'independència.

L'Audiència rebutja la petició de nul·litat

Precisament aquest divendres, l'Audiència de Madrid ha estudiat la possible nul·litat de la causa que ha portat l'expresident de Caja Madrid a la presó. Ho ha fet a petició de la Fiscalia de Madrid, que al·lega que no hi veu risc de fuga perquè Blesa, que té el passaport retirat, ha comparegut cada vegada que se l'ha cridat i, per tant, no està justificat mantenir-lo empresonat.

De tota manera, l'expresident de Caja Madrid continua, de moment, a la presó després que l'Audiència ha rebutjat la petició de la fiscalia. La resolució se sabrà dilluns, però fonts jurídiques interpreten que si Miguel Blesa no surt aquest divendres de la presó és perquè s'ha desestimat la petició de nul·litat. 

El jutge acusa Blesa d'haver comès diversos delictes en la compra del City National Bank de Miami de Florida, l'abril del 2008. Recordem que del cas del crèdit a Diaz Ferran, el jutge va obrir una nova causa sobre la compra d'un banc de Florida també quan Miguel Blesa era president de Caja Madrid. Per aquesta derivada, Blesa té l'ordre de presó que quedaria revocada si finalment l'Audiència decidís anul·lar la causa principal. 
Anar al contingut