Madrid

El govern espanyol limita a 600.000 euros el sou de les cúpules de les entitats bancàries que han rebut ajudes

El Consell de Ministres ha aprovat una de les grans reformes de la nova legislatura: la del sistema financer, que a grans trets pretén sanejar les entitats bancàries i afavorir noves fusions. En concret, la reforma preveu que les entitats hauran de dedicar 50.000 milions d'euros a sanejar la seva cartera immobiliària, de pisos i terrenys. I de termini només tindran aquest any per fer-ho.

RedaccióActualitzat
Als bancs que no puguin arribar-hi, se'ls empeny a fusionar-se amb altres entitats suavitzant les condicions del sanejament. Els que es fusionin tindran dos anys per fer-ho i podran rebre fons públics a través del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), el fons de rescat bancari. Això sí, hauran de demanar la fusió abans no s'acabi el maig i l'hauran d'enllestir abans d'acabar l'any.

Després del Consell de Ministres que ha aprovat la reforma, el ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha anunciat que el govern ha limitat a 600.000 euros el sou de la cúpula de les entitats que han rebut ajudes públiques i a 300.000 euros les que han estat intervingudes per l'Estat. Així doncs, el govern ha establert un límit als sous de les entitats financeres que han rebut ajudes públiques a través del FROB.

Aquestes limitacions seran aplicables a les entitats financeres de crèdit del FROB a un tipus d'interès del 7,75%, que inclou les caixes que s'integren en grups més grans i les injeccions de capital que han derivat en la intervenció d'entitats.

La mesura també estableix que les caixes d'estalvi que desenvolupin el seu negoci financer a través d'un banc hauran de limitar els seus òrgans de govern, només, a una assemblea general i a un consell d'administració per simplificar l'estructura i mirar d'estalviar despeses. A més, si les caixes no perden el control dels seus bancs o la seva participació no baixa del 25%, no estaran obligades a convertir-se en fundacions, segons el ministre De Guindos.

El govern també ha aprovat que les caixes d'estalvis que no tinguin negoci financer destinin a la seva obra social almenys el 90% dels dividends que rebin per participar en el banc.

El ministre d'Economia i Competitivitat ja va assegurar quan va presentar el pla que aquesta reforma financera "beneficiarà" els ciutadans: considera que el sanejament de les entitats bancàries rebaixarà el preu de l'habitatge una vegada que s'hagi materialitzat l'ajustament de preus dels actius immobiliaris en els balanços de les entitats.
VÍDEOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut