Nova York

Nova York acomiada la tempesta "Irene", que només ha provocat efectes lleus a la ciutat

Les conseqüències que ha provocat l'"Irene" a Nova York han estat molt més lleus del que s'esperava. L'ull de l'huracà, que ja va camí del sud de Nova Anglaterra, ha tocat terra novaiorquesa prop de Coney Island a les tres de la tarda, hora catalana, però ho ha fet tan debilitat que les autoritats meteorològiques l'han degradat a la categoria de tempesta tropical. Els seus vents màxims han baixat a 100 km/h. I això que Nova York estava preparada per al pitjor: 370.000 evacuats, el sistema de transport públic tancat i les ordres de quedar-se a casa. Al conjunt dels Estats Units, l'"Irene" ha deixat cinc milions de persones sense llum, inundacions i vint víctimes mortals.

Actualitzat
S'esperava que l'"Irene" fos el primer gran huracà que travessava Manhattan des del 1938, però no ha estat així. Les autoritats meteorològiques n'han degradat la categoria a tempesta tropical quan han vist que l'ull de l'huracà ha tocat terra molt debilitat. En concret, quan aquest diumenge al migdia ha tret el cap per la zona de Coney Island els seus vents màxims no superaven els 100 quilòmetres per hora.

Tot i això, durant la seva "visita" a la ciutat dels gratacels l'"Irene" ha fet caure fortes pluges que han causat nombroses inundacions, especialment a Manhattan i als barris de Queens i Brooklyn, però part de l'aigua s'ha anat retirant a mesura que ha baixat la marea. A més, les ratxes de vent que l'han acompanyat han fet caure centenars d'arbres i també pals de llum. De fet, es calcula que 70.000 persones s'han quedat sense subministrament elèctric, una quantitat petita en una ciutat on viuen vuit milions de persones.

La secretària de Seguretat Nacional dels Estats Units, Janet Napolitano, ha considerat durant la tarda de diumenge que "el pitjor de la tempesta a Nova York i Nova Jersey ja havia passat". Així doncs, després del tràngol toca el retorn a la calma. Els primers rajos de sol han tornat a portar turistes i curiosos al carrer que volien comprovar, malgrat els advertiments, el rastre que havia deixat el temut "Irene".

Ara, enmig del debat ciutadà sobre si les autoritats van exagerar o no l'alarma apareix la pregunta de com arrencarà la setmana Nova York, ja que encara no se sap quan es reobrirà el transport públic. Els aeroports ho faran, com a molt aviat, dilluns al vespre.

Avaluació de danys

L'"Irene" va entrar als Estats Units dissabte i ho va fer a través de l'estat de Carolina del Nord. Ho va fer ja amb la força afeblida, de nivell 1, en una escala de 5. Malgrat això, l'"Irene", que ha passat per diversos estats de la costa est, ha deixat cinc milions de persones sense llum, inundacions i un total de vint víctimes mortals als Estats Units.

A hores d'ara, l'"Irene" es dirigeix cap al sud de Nova Anglaterra. Al cap i a la fi, el president del país, Barack Obama, ha assegurat aquest diumenge que "el perill de l'huracà encara no ha remès".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut