CURSES D'ORIENTACIÓ

La besàvia de les curses d'orientació

Pilar Lladó és sovint la primera i al mateix temps l'última de les curses on participa. Amb 84 anys, és la besàvia de l'orientació, la cúspide d'una nissaga de quatre generacions de dones que practiquen aquest esport

Jordi BentanachsActualitzat

Pla de les Forques, l'Alt Urgell. Escenari ideal per a una cursa d'orientació. I entre els participants, una família amb quatre generacions. La besàvia Pilar, l'àvia Neus, els nets Biel, Ona i Pol, i els besnets Tura, Arau, Lia, Dai i Nima. Vuit dècades de diferència entre els més grans i els més petits i una passió comuna per aquest esport.

"Si els pares els porten de petits, ja ho viuen. És un esport de pensar i córrer i nens i grans treballen les dues coses."

Pilar Lladó durant l'entrevista
Pilar Lladó durant l'entrevista

De divertir-se a competir

L'Ona i en Biel Ràfols, nets de la Pilar, van començar de petits i s'han convertit en campions d'Espanya en diverses ocasions. En l'àmbit internacional encara hi ha molt marge de millora.

"Aquest esport sobretot va néixer als països escandinaus fa molts anys, i allà s'ensenya a les escoles. Això fa que siguin els millors."

La família Lladó ja apareix a la creació d'aquest esport a Catalunya. En Carles, germà de la Pilar, va fundar l'any 1988 la Federació de Curses d'Orientació de Catalunya i el 1991 va crear el Trofeu Ciutat de Barcelona d'orientació.  

Primera i última a la vegada

Pilar Lladó, 84 anys complerts, continua mirant mapes i buscant fites amb la mateixa il·lusió del primer dia. Aprofita un dels avantatges d'aquest esport: comences a orientar-te caminant quan ets petit i acabes caminant quan ets gran.

"Vas al ritme que vulguis, però jo ara hi ha dies que acabo molt cansada. Moltes vegades arribo primera i última de la meva categoria."

La Pilar Lladó, amb 84 anys, ha estat guardonada en el lliurament dels Premis Dona i Esport de l'Ajuntament de Barcelona:

dels Premis Dona i Esport de l'Ajuntament de Barcelon.
dels Premis Dona i Esport de l'Ajuntament de Barcelon.

 

Esports360: La familia de l'orientació

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut