Una illa remota del Pacífic, de paradís a abocador de plàstic en 30 anys

Néstor GómezActualitzat

La revolució que ha suposat el plàstic en la vida de les persones des del darrer terç del segle XX ens retorna en forma de residu contaminant molt més enllà del nostre entorn. El plàstic s'ha convertit en el residu estrella a combatre durant els propers anys, en aparèixer en llocs inhòspits que res tenen a veure amb el consumisme. I aquí en teniu un altre exemple.

L'illa Henderson, que és un atol de corall deshabitat a mig camí entre Nova Zelanda i el Perú, considerada una joia ambiental, s'ha convertit en un contenidor d'escombraries en retenir les deixalles que aboquem al mar a milers i milers de quilòmetres de distància.

La suma entre la situació geogràfica de l'illa i els corrents marins fa que aquest paradís sigui actualment un dels indrets amb les concentracions més altes de contaminació per plàstic del planeta. Segons Jennifer Lavers, una investigadora australiana, les restes trobades són de tot arreu. La preservació del medi ambient va molt més enllà de les fronteres.

"Cada país té la responsabilitat de protegir el medi ambient, fins i tot en aquestes àrees remotes."

De paradís a abocador en 30 anys

L'ecosistema de l'atol és tan ric que l'illa Henderson va ser inclosa a la llista de patrimoni mundial de les Nacions Unides el 1988, en ser considerada un paradís inigualable per la seva excepcional bellesa natural amb les platges de sorra blanca. Tres dècades després, segueix sent inigualable, però no pas per les seves platges verges, sinó per l'arribada de plàstics, que l'han convertit en el gran abocador de brossa del Pacífic Sud.

Lavers va liderar la primera campanya de neteja i es van trobar que hi havia uns 700 trossos de plàstic per metre quadrat, una de les concentracions més altes del planeta. El problema real és que les onades redueixen el plàstic a mides gairebé invisibles, cosa que fa impossible de netejar i facilita que ocells i tortugues se l'empassin.

En la darrera campanya, feta el mes passat, el seu equip va recollir sis tones de brossa de plàstic en només dues setmanes. I prepara noves campanyes per al 2020 i 2021. En tot cas, Lavers subratlla:

"Netejar les platges no és pas la solució, cal atacar l'origen amb restriccions estrictes sobre plàstics d'un sol ús."

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut