La Llosa del Cavall a finals de febrer

La sequera continuarà si no plou almenys el doble que en una primavera normal

Per apaivagar la sequera necessitem una primavera com no l'hem tingut en els últims 16 anys, i els mapes estacionals no veuen una situació així

RedaccióActualitzat

La manca de pluja que vivim a Catalunya és una tendència que ve de lluny, i no sembla que hagi de canviar durant els pròxims tres mesos, segons marquen els mapes estacionals que tenim a hores d'ara. Si no hi ha sorpreses benvingudes, la sequera no remetrà durant la primavera.

 

Recordem que venim d'un hivern que el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha qualificat com a sec en el balanç climàtic dels tres mesos que comprenen l'estació meteorològica. Només cap a Ponent i al Prepirineu ha plogut més de l'habitual. El criteri per definir un període com a sec és que es registri entre un 30% i un 90% de la precipitació mitjana climàtica.

 

A banda del balanç de l'hivern, també podem consultar el mapa de l'Índex de Precipitació Estàndard (IPE), que serveix per avaluar la manca de pluja sobre els diferents recursos hídrics. En aquest cas us ensenyem el mapa de l'IPE a 24 mesos, que aporta informació sobre l'estat de les aigües subterrànies, els cursos d'aigua i els embassaments. El zero representa la normalitat, i un valor inferior a -2,5, condicions de sequera excepcional.

Índex de precipitació estàndard en 24 mesos (Meteocat)

 

Com han estat les primaveres dels últims anys?

De la mateixa manera que disposem del balanç climàtic de l'hivern 2022-2023, també podem consultar al portal de l'SMC els butlletins estacionals dels anys anteriors. Hem recopilat els mapes dels balanços pluviomètrics dels mesos de primavera meteorològica (març, abril i maig) dels últims 16 anys. Són aquests, ordenats des de l'any 2022 fins al 2007:

Anomalies de precipitació de les primaveres dels últims 15 anys (Meteocat)

 

Sense entrar en el detall microscòpic i amb un cop d'ull ràpid, només 4 dels 16 anys han tingut un excés de pluja clar en una gran part del territori. En l'extrem oposat, 3 de les 16 primaveres han estat clarament seques en general. La resta d'anys, el balanç és menys categòric, més variat segons les zones del país, però apuntant més aviat a primaveres seques. També s'observa com els 3 anys més secs (2021, 2019 i 2015) estan tots dintre dels últims 8.

Per fer-nos una idea, una primavera plujosa o molt plujosa es va donar l'any 2013, per exemple, amb el doble de pluja del normal en zones del litoral, prelitoral i capçaleres del Pirineu. Per revertir l'actual situació de sequera ens caldria una primavera fins i tot més humida que aquella. Tot depèn de molts factors, però en general hauria de ploure entre el doble i el triple d'una primavera normal. Ens caldria un mapa de color blau fosc!

Previsió estacional

Un cop vista la tendència dels anys passats podem mirar què diuen algunes tendències estacionals per als pròxims tres mesos. Aquí tampoc no trobem gaires motius per a l'esperança. Per exemple, la previsió de la NOAA apunta a una primavera més seca del normal.

Anomalia de precipitació prevista per al trimestre març/abril/maig (NOAA)

D'altra banda, la previsió estacional del Centre Europeu marca una tendència a la normalitat en una gran part de Catalunya. En aquest cas, presenten els mapes mensuals. Aquí teniu el previst per al març, que potser és el més optimista de tots. Es dedueix un predomini de situacions d'oest, potser amb més precipitació de la normal cap a l'extrem occidental del Pirineu.

Anomalia de precipitació prevista per al març (ECMWF)

Per últim, es pot consultar la predicció estacional de l'Agència Estatal de Meteorologia, però no és concloent en el cas de Catalunya. En qualsevol cas, cap de les tres tendències indica, ara per ara, que la primavera serà tan plujosa com necessitem.

Sau a principis de març (Carme Molist)
ARXIVAT A:
Crisi climàtica
Anar al contingut