L'emissió de CO2 es dispara

El CO2 es dispara per sobre de les 424 ppm i bat un nou rècord diari i setmanal en la història humana

Alberto Alcántara

Les emissions de CO2 no tenen aturador. Aquesta setmana s'han batut un nou rècord de concentració diària en la mesura de referència de l'Administració Nacional dels Oceans i de l'Atmosfera (NOAA) a l'observatori de Mauna Loa, a Hawaii, amb un valor de 424.83 ppm registrats el 17 d'abril.

 

 

A més a més, també s'ha batut un rècord de CO2 setmanalEntre el 9 i el 15 d'abril, la concentració mitjana de CO2 va arribar a 422,89 ppm. L'Institut Oceanogràfic Scripps, que elabora la famosa corba de Keeling, també ha reportat un rècord: mai abans del 15 d'abril passat havien registrat una concentració superior a 423 ppm.

 

 

 


No es tracta de rècords puntuals: el de concentració diària s'ha batut 5 vegades consecutives entre el 6 i el 17 d'abril. I, si anem més enrere, trobarem més exemples de com aquesta tendència no s'atura.
 

Malauradament, tot fa pensar que aquests rècords duraran poc. El pic anual de concentracions de CO2 es dona entre l'abril i el juny. Aquest gràfic representa quan s'ha produit el pic anual de diòxid de carboni al Mauna Loa entre 1999 i 2020, i quina concentració màxima s'ha assolit. 

NOAA
Pics anuals del CO2 des de 1999 al Mauna Loa

 

Aquests valors disparats signifiquen que la concentració de diòxid de carboni atmosfèric és més alt ara que en qualsevol moment dels últims 200.000 anys d'història humana. 

Scripps Institution of Oceanography, UC San Diego
Evolució de la concentració de CO2

Un informe publicat per l'Administració Nacional dels Oceans i de l'Atmosfera (NOAA) va posar de manifest que durant el 2022 els nivells de diòxid de carboni (CO2 ), metà (CH4) i òxid nitrós (N2O) van assolir un gran creixement anual fins a arribar al rècord. La concentració del CO2 de l'època preindustrial, cap a l'any 1850, rondava les 278 ppm.
 

L'excés dels tres gasos principals d'efecte hivernacle emesos per l'activitat humana està provocant una escalada de la temperatura global i múltiples impactes climàtics, ratificats estudi rere estudi.  
 

 

 

ARXIVAT A:
Crisi climàticaMeteorologia
Anar al contingut