Ambient d'hivern amb fred i vent

La nevada a la cara nord del Pirineu, juntament amb la baixada de la temperatura i a la ventada, protagonistes de l'inici de la setmana

Alberto Alcántara/Néstor GómezActualitzat

L'inici de la setmana estarà marcat pel fred i el vent. Una profunda pertorbació situada sobre Còrsega, i Sardenya i l'anticicló a l'oest de Portugal, formaran un passadís de mestral i tramuntana que apuntalarà el descens tèrmic que ja va començar diumenge.

Ventada

Les ventades han arribat de matinada als 118 km/h a Portbou. El vent de nord i nord-oest bufarà als dos extrems del país amb cops forts, fins i tot molt forts a l'entorn del cap de Creus i cotes altes del Pirineu. Però a estones, el vent també arribarà a zones menys habituals, com la Catalunya Central o la costa central. Hi ha un avís del Servei Meteorològic de Catalunya, per vent i per estat de la mar.

Sol o neu

El cel estarà molt assolellat, amb una ventada que escombrarà els núvols gairebé arreu. L'excepció serà el vessant nord del Pirineu, on continuarà nevant. També hi haurà torb. La cota de neu se situarà entre els 1.000 i els 800 metres. Al llarg de la tarda, la nevada minvarà.

Forta davallada tèrmica

Serà el moment d'agafar l'abric. El fred s'imposa a primera hora, amb una davallada important i general, amb valors que han caigut més de 6 o 7 ºC en alguns indrets. A alta muntanya les temperatures han caigut fins als -8 ºC a 2.500 metres i cap als -13 a 3.000 metres. A migdia, la baixada també serà notable a molts indrets, sobretot del centre de Catalunya. Poden resistir algunes màximes al voltant dels 17 o 18 ºC, però el vent accentuarà la sensació de fred.

I dimarts...

La configuració de mestral i tramuntana no desapareixerà, però sí serà més feble. Es mantindrà un cel més aviat assolellat, i s'aturarà la nevada al Pirineu.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut