El riu Congost a les Franqueses de Vallès (Marc Solé)

Com s'ha notat a embassaments i rius l'últim episodi de pluja, el més important en mig any

En alguns punts, no hi plovia tant des del famós temporal Gloria, el gener de 2020

Alberto AlcántaraActualitzat

Divendres i dissabte hem tingut dues pertorbacions que han estat una autèntica benedicció en un moment molt crític per la manca de pluja a Catalunya. S'han registrat quantitats de precipitació molt generoses en molts punts del país.

En conjunt, i segons confirmava el Servei Meteorològic de Catalunya, ha estat l'episodi més plujós en mig any. Però en alguns casos, no plovia tant des del pas de la borrasca Gloria, el gener de 2020.

Fins als 100 mm puntuals

Aquest és un mapa amb alguns dels registres més importants acumulats entre els dos dies.

Els màxims han arribat en punts de les comarques de la Selva o Osona, amb valors al voltant dels 100 mm a Arbúcies o Viladrau.

I com no, també cal destacar la nevada, sobretot a l'Alt Pirineu, amb registres d'entre 80 i 90 mm. Al mapa surten Salòria i Boí, però també tenim 86 mm a Espot o 84 mm a la Torre de Capdella.  

Precipitació acumulada el 9 i 10 de març

L'episodi ha tingut menys incidència a les Terres de l'Ebre i a la Vall d'Aran, on els registres màxims volten els 10-15 mm. A les Terres de Ponent, hem tingut molts valors d'uns 20 mm: Cervera (25 mm), el Poal (23 mm) o Tàrrega (23 mm).

Més sort han tingut a la Conca de Barberà, el Baix Empordà o al Garraf (entre 20 i 35 mm), al Penedès (entre 20 i 50 mm), a l'Anoia i al Solsonès (entre 30 i 60 mm), al Lluçanès o al Pla de l'Estany (entre 40 i 50 mm).

I no oblidem també la nevada a la Cerdanya (registres d'entre 25 i 60 mm a les diferents estacions meteorològiques de la comarca).


Pluja que fa reviscolar rius i rieres

Segueix mancant molta aigua per arribar a les capes profundes, però almenys l'episodi ha servit, a banda de fer saó en camps i boscos, per reviscolar rius, rieres i salts d'aigua, si més no per unes hores.

Salt de la Coromina (Lluís Martínez)

Mireu, per exemple, com va ha evolucionat durant les últimes hores el cabal del riu Ter al seu pas per les Masies de Roda: entre les 7 del matí i les 14 hores de dissabte va passar de 1,7 m3/s a 9,7 m3/s. El màxim ha arribat fins als 15,7 m3/s.

Dades de l'ACA

En aquest mapa recopilem alguns exemples més de l'evolució del cabal entre el passat dijous i el matí de diumenge.

Comparativa del cabal ( dijous/ diumenge al matí)(ACA)

Juntament amb les imatges de les nevades, les fotografies i vídeos de rius, rieres o salts d'aigua que s'han compartit durant les últimes hores fan goig. En podeu trobar molts exemples a la secció de fotos i vídeos dels espectadors del portal del temps.


Els embassaments necessiten molts més episodis com aquest

Aquesta crescuda fugaç dels rius sumarà molt poc als pantans, una mica més quan es fongui la reserva de neu que s'ha acumulat al Pirineu.

Segons l'última dada publicada per l'Agència Catalana de l'Aigua, les reserves de les conques internes han passat del 14,41% al 14,46 %.

Si ens fixem, per exemple, en el pantà de Sau, ha pujat del 1,22% abans de les pluges al 2,70%, a primera hora de dilluns.

A la Baells, hem passat d'un volum del  19% al 21,4%.

A la Llosa del Cavall, del 15% al 16%.

I a Darnius-Boadella, de 11,29% a 11,5%.

Aquest és l'increment de les reserves d'aigua dels pantans entre l'abans i el després de l'episodi de precipitacions. A les conques internes les pluges han incrementat les reserves d'aigua en només en 3,7 hm³.

 

Percentatges mínims. I és que, per acabar amb la sequera, caldrien uns 10 episodis com el que hem tingut aquests dos dies.

Recordem que la sequera de 2006-2008, la més greu en 90 anys a casa nostra, va acabar amb una primavera amb pluges entre 400 i 600 mm al Pirineu.

En aquella ocasió, en dos mesos es va girar la truita. Les pluges van arribar els mesos de maig i juny, van disparar les reserves d'aigua i van posar punt final a la vigència del decret de sequera. Tant de bo es repeteixi la jugada en els pròxims mesos.

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut