Almenys sis morts per una borrasca que deixa vents huracanats al centre d'Europa

La borrasca Dudley o Ylenia, segons el país, ha causat estralls. Durant les pròximes hores serà el torn d'una nova gran borrasca, l'Eunice

Alberto AlcántaraActualitzat

Una potent pertorbació ha causat estralls al centre d'Europa. Alemanya, Polònia o la República Txeca han registrat vents huracanats. Es comptabilitzen almenys 6 morts.

Tornados a Polònia

A banda dels vents sostinguts provocats pel fort gradient de pressió atmosfèrica, la pertorbació també ha generat fins a 8 tornados a Polònia, amb el resultat de greus danys en ciutats com Dobrzyca o Cracòvia.

Efectes d'un tornado a Dobrzyca, Polònia(Piotr Skornicki/Agencja Wyborcza.pl via REUTERS )

 

En el cas de Cracòvia, el vent ha fey caure una grua de la construcció sobre un edifici. Dues persones han mort en aquest accident.

 

 

Els cops de vent han arribat als 169 km/h a cotes altes, i entre 90 i 120 km/h en molts indrets de cota baixa. S'han reportat danys greus a mig miler de vivendes i a centenars d'arbres. Més de 300.000 llars s'han quedat sense electricitat.

 

Vents huracanats a Alemanya

A Alemanya, van tancar escoles en diverses regions, i la policia va advertir als residents que es quedessin a casa i evitessin parcs o boscos.
Hi ha molts registres de vent d'entre 100 i 150 km/h, però fins i tot s'han registrat cops de 270 km/h a Runkel o 245 km/h a Kall, a cotes de 160 i 500 metres, respectivament.

Els trens de llarga distància es van aturar a tot el nord d'Alemanya, fins i tot a Hamburg, Berlín i Bremen. També hi va haver un fort ensurt al ferri que comunica les ciutats d'Hamburg i Finkenwerder a traves del riu Elba. La pertorbació rep noms diferents segons el servei meteorològic que l'anomena. D'aquesta manera, els alemanys l'anomenen Ylenia, mentre que per als anglesos és Dudley.

Més impactes

Les ventades també han deixat centenars de milers d'usuaris sense llum a la República Txeca. Es reporten danys en moltes teulades arreu del país. Els arbres caiguts han bloquejat carreteres i vies de tren. Els cops de vent han arribat als 100 km/h a l'aeroport de Praga.

Als Països Baixos, que van ser afectats amb ràfegues de fins a 120 km/h, un agent de policia va resultar ferit per un sostre arrencat d'un edifici comercial a Duiven. L'aeroport de Schiphol d'Amsterdam va informar de retards, mentre que alguns serveis ferroviaris es van cancel·lar.


Al Regne Unit, el servei meteorològic (MetOffice) va emetre avisos vermells, de nivell màxim, que encara es mantenen per l'arribada d'una nova pertorbació, anomenada Eunice (Zeynep pel Servei Meteorològic alemany).

 

 

De fet, al migdia el mateix MetOffice ha reportat un cop de vent històric de de 196 km/h a l'illa de Wight De confirmar-se, seria el més alt mai registrat a Anglaterra.
 

Tant el sud-oest d'Anglaterra com Gal·les encara rebran avui més embats del fort vent. El mateix passarà a Irlanda. En tots aquests indrets també hi ha risc d'inundacions costaneres.

 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut