Zelenski es conjura amb Biden per una "pau justa" en el seu primer viatge des de la invasió

Els Estats Units han anunciat un nou paquet d'ajuda militar que per primera vegada inclou el sistema de defensa antiaèria Patriot

RedaccióActualitzat

Volodímir Zelenski és als Estats Units en la primera sortida que fa d'Ucraïna des que Rússia va començar la invasió del país fa deu mesos, el 24 de febrer. "He vingut a donar les gràcies als americans", ha assegurat.

Al president ucraïnès l'ha rebut el president dels Estats Units, Joe Biden, a la Casa Blanca, i després farà un discurs al Congrés dels Estats Units.

Zelenski ha assegurat que era un "gran honor" ser al despatx oval, i ha entregat a Biden la creu d'Ucraïna pel mèrit militar.

En la compareixença posterior, el president ucraïnès ha demanat que una "pau justa" amb Rússia no comprometi ni la sobirania ni la integritat territorial del seu país.

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha assegurat que els Estats Units comparteixen la mateixa visió d'una "Ucraïna lliure, independent, pròspera i segura".

El viatge l'havia anunciat el mateix Zelenski aquest dimecres al matí. El líder ucraïnès s'ha desplaçat en un avió militar nord-americà des de Rzeszów, Polònia, fins a la base aèria d'Andrews, als afores de Washington.

Zelenski ha volat des de Rzeszów, Polònia, fins a la base aèria d'Andrews, als afores de Washington (Presidència d'Ucraïna)

La promesa dels míssils Patriot

Una mostra del suport nord-americà a Ucraïna és l'anunciat aquest dimecres d'un nou paquet d'ajuda militar de 1.850 milions de dòlars.

Aquesta és la primera vegada que Zelenski surt del país des de l'inici de la guerra (REUTERS / Leah Millis)

Per primera vegada s'hi inclourà el sistema de defensa antiaèria Patriot, una arma que pot resultar molt efectiva per neutralitzar els atacs de Rússia a ciutats i infraestructures essencials.

Paral·lelament a aquesta ajuda, el Congrés dels EUA té previst aprovar en les pròximes hores 45.000 milions de dòlars més en ajuda econòmica i militar a Ucraïna, com a part del seu pressupost d'1,7 bilions de dòlars per a l'any fiscal 2023.

El president dels EUA i la seva esposa, Jill Biden, acompanyant Zelenski(REUTERS / Kevin Lamarque)

Putin: "Complirem els objectius en tots els territoris"

Des de Moscou, en canvi, el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha alertat que nous lliuraments d'armes a Ucraïna per part dels Estats Units només aconseguiran "agreujar" el conflicte.

El mateix dia que Zelenski volava a Washington, el seu homòleg rus, Vladímir Putin, ha promès augmentar la capacitat del seu exèrcit, que ampliarà fins a 1,5 milions d'efectius, i del potencial nuclear.

Putin, aquest dimecres, durant una reunió anual al Ministeri de Defensa (Reuters/Sputnik/Sergei Fadeichev)

Després d'una reunió amb alts comandaments militars, el president de Rússia també ha anunciat que a principis d'any entraran en servei nous míssils hipersònics de creuer Zirkon. I ha volgut deixar clar que "l'operació militar especial continua".

"Sabem que ara Rússia s'enfronta al potencial militar i les capacitats dels principals països de l'OTAN", ha afegit, abans d'assegurar que, malgrat tot, els soldats russos "compleixen pas a pas els objectius plantejats".

Uns objectius, ha volgut remarcar Putin, que "es compliran en tots els territoris de Rússia, inclosos els nous territoris", en referència a les quatre regions ucraïneses annexionades oficialment pel Kremlin, Donetsk i Lugansk, al Donbass, Zaporíjia i Kherson.


Segona visita a la Casa Blanca

Aquesta no és la primera visita de Zelenski a Washington ni a la Casa Blanca des que el 20 de maig de 2019 es va convertir en el sisè president d'Ucraïna: Joe Biden ja el va rebre al despatx oval el setembre de 2021, i li va prometre suport enfront de Rússia.

Dimarts, durant una visita a les tropes desplegades a Bakhmut, al front de Donetsk, Zelenski va deixar anar el que potser era una pista sobre el viatge als Estats Units, que encara no se sabia.

Zelenski rep una bandera dels soldats desplegats a Bakhmut, al front de Donetsk (Reuters/Ukrainian Presidential Press Service)

Quan uns soldats van donar-li una bandera ucraïnesa, els va dir: "La donarem al Congrés dels Estats Units, al president dels Estats Units. Agraïm el seu suport", va afegir, "però no n'hi ha prou".

La visita de Zelenski a Washington, d'altra banda, arriba tres dies després que anunciés, a través d'un vídeo que s'havia d'emetre abans de la final del Mundial de Qatar i que la FIFA no va permetre, una iniciativa per celebrar una cimera de pau aquest hivern.

ARXIVAT A:
Estats UnitsUcraïnaVolodímir ZelenskiRússiaJoe Biden
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut