Des del 2013 la presència de conills ha augmentat molt i cada cop fan més mal al camp
Des del 2013 la presència de conills ha augmentat molt i cada cop fan més mal al camp

Una plaga de conills arrasa els camps de cereals de la Plana de Lleida

La pandèmia va confinar els caçadors, que no han pogut fer minvar la població d'aquests rosegadors voraços que es reprodueixen amb facilitat

Marges plens de caus de conills, i al voltant, camps de cereal que haurien d'estar verds i estan completament arrasats. És un paisatge que es repeteix a diverses poblacions de les comarques de la Plana de Lleida.

A la Figuerosa, a l'Urgell, han arrasat el 90% dels camps. Aquest rosegador es menja el cereal acabat de néixer. Els més grans del poble no havien vist mai aquesta voracitat i temen que s'acabin cruspint tot el conreu. En aquest vídeo ens ho expliquen:


Entre les causes de la plaga hi ha la pandèmia, que durant mesos va impedir el moviment dels caçadors, la majoria de la zona de Barcelona. I també la sequera, que fa que no creixi herba per als conills.

Agricultura està buscant solucions a llarg, mitjà i curt termini. Entre les primeres mesures, es prohibeix la caça de la guineu a la zona, un depredador natural, i s'amplia el període de caça.

La plaga de conills i els danys que provoquen en l'agricultura va començar fa uns anys al Segrià i les Garrigues, i s'ha estès a totes les comarques de la Plana de Lleida.

Caus de conills als marges dels camps de La Figuerosa
Caus de conills als marges dels camps de La Figuerosa

El Departament d'Acció Climàtica, que fa censos de conills, detalla que es constata un augment sobretot des de l'any 2013, i més pronunciat des del 2018. L'any 2020 es van caçar més de 250.000 exemplars en aquestes comarques i el 2021 la xifra encara va ser més gran.

L'augment de la incidència dels danys a l'agricultura ja va portar l'any 2017 a elaborar un pla de prevenció de danys amb l'objectiu general d'establir una estratègia per equilibrar l'ecosistema.

 

ARXIVAT A:
Agricultura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut