El bacteri "Pseudomonas aeruginosa" presenta resistència a molts tractaments (Pixnio)

Una combinació d'antibiòtics, efectiva en el laboratori contra infeccions resistents

Metges i investigadors de Catalunya i Mallorca en demostren l'eficàcia in vitro i ara plantejaran un assaig clínic en humans

RedaccióActualitzat

Una combinació d'antibiòtics s'ha mostrat efectiva en proves de laboratori contra infeccions resistents a aquests fàrmacs.

Concretament, s'ha constatat l'eficàcia de la combinació de ceftazidima/avibactam amb altres antibiòtics per fer front a infeccions causades per variants del bacteri "Pseudomonas aeruginosa" que es mostren resistents a tots els tractaments.

L'estudi l'han dut a terme metges i investigadors dels serveis de Malalties Infeccioses i de Farmàcia de l'Hospital del Mar, de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM-Hospital del Mar) i de l'Hospital Universitari Son Espases de Mallorca. S'ha publicat a la revista Microbiology Spectrum.

El bacteri "Pseudomonas aeruginosa" està present a tot el món, en diferents variants, i és un dels microorganismes infecciosos més preocupants per la seva capacitat d'escapar-se dels tractaments antibiòtics existents. Entre el 10 i el 40% de les infeccions que provoca aquest bacteri a l'estat espanyol són responsabilitat de variants que no responen als medicaments disponibles.

Sobretot afecta persones immunodeprimides i pot provocar problemes que van de lleus a molt greus, com la pneumònia, afectacions cardiovasculars i sèpsia.

En general, la resistència als tractaments antibiòtics és, segons l'OMS, una de les principals amenaces a la salut mundial, la salut alimentària i el desenvolupament.

L'OMS calcula que cada any moren 700.000 persones per infeccions resistents als tractaments i que si no es remet la tendència a utilitzar de forma incorrecta aquests fàrmacs, el 2050 podrien ser deu milions.


Eficàcia del 87 al 100% en dos casos

La recerca s'ha fet amb mostres in vitro de set variants del bacteri, inclosa la predominant a Catalunya. Es va comprovar l'efectivitat del ceftazidima/avibactam sol i en combinació amb altres antibiòtics per fer front a la resistència, com indica la doctora Milagro Montero, autora principal del treball i metgessa adjunta del Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital del Mar:

"Es tracta de bacteris resistents a tots els tractaments, i analitzem com utilitzant un antibiòtic davant el qual mostren resistència, en combinació amb un altre, l'eliminem."

Els resultats mostraven que en més del 80% de les variants resistents al ceftazidima/avibactam, aquestes combinacions funcionen. A més, afegeix la doctora Montero, "n'hi ha una en què la combinació elimina totes les variants resistents a l'antibiòtic de referència".

Les doctores Sandra Domene i Milagro Montero, dues de les autores del treball
Les doctores Sandra Domene i Milagro Montero, dues de les autores del treball (Parc de Salut del Mar)

La combinació de ceftazidima/avibactam amb amikacina o aztreonam va assolir una eficàcia del 85,7% i si es combinava amb colistina arribava al 100%. En canvi, amb meropenem va quedar per sota del 30%.

Ara cal dissenyar un assaig clínic per fer la prova en humans. Però de moment, apunten els autors, l'estudi permet comptar amb una alternativa de tractament per a pacients per als quals no n'hi ha cap altra.
ARXIVAT A:
SalutRecerca científica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut