El xarampió torna pels no vacunats: l'últim cas, una família francesa a Costa Rica
Administració de la vacuna contra el xarampió

Un jove no vacunat va provocar el pitjor brot de xarampió a Nova York des del 1992

El brot va costar més de deu mil hores de feina del personal sanitari i 395.000 dòlars

Xavier DuranActualitzat

Un adolescent nord-americà que no havia estat vacunat contra el xarampió i es va infectar a Londres va provocar un brot de la malaltia a Nova York el 2013. El fet va exigir la dedicació de molts diners i de molt personal sanitari. Així ho assenyala un equip del Departament de Salut i d'Higiene Mental de Nova York, encapçalat per Jennifer B. Rosen, que publica les seves conclusions a la revista JAMA Pediatrics.

Els costos del brot són importants. Segons els autors, entre març i juny del 2013 es van diagnosticar 58 casos de xarampió i es van identificar més de 3.300 persones que haurien tingut un contacte amb risc de contagi. Les mesures de control van comptabilitzar més de deu mil hores de feina del personal sanitari i va costar, almenys, 395.000 dòlars.

Poden semblar xifres modestes, però va ser el brot de xarampió més important a la ciutat des del 1992. Segons els metges, quan hi ha un cas important, s'estableixen ràpidament mesures de control, cosa que explica part dels costos. A part de l'adolescent que es va infectar a Londres, la majoria de les persones que van contraure la malaltia -amb una mitjana d'edat de tres anys- tampoc no estaven vacunades, a causa del rebuig dels seus pares que se'ls administrés aquest tractament preventiu.

A més, només 28 dels malalts van ser duts a centres sanitaris, on es va fer el diagnòstic de la malaltia. Això va dificultar l'aïllament preventiu i va facilitar que almenys 3.351 persones -les que es van poder identificar- estiguessin exposades a contactes que podien acabar en contagi.

Els autors conclouen que el rebuig a les vacunes o el retard intencionat en administrar-les permet que sorgeixin i es propaguin brots quan hi ha un sol cas d'importació de xarampió. I que això mobilitza molts recursos.

Fer pagar per l'exempció de les vacunes

En un editorial que es publica en el mateix número, Jason L. Schwartz, de l'Escola de Salut Pública de Yale, valora així els problemes que provoquen els individus no vacunats, a part dels riscos per a la salut a què s'exposen ells mateixos i la resta de persones:

"La càrrega econòmica de les respostes sanitàries al brot és una altra conseqüència lamentable de decisions individuals que rebutgen les recomanacions de vacunació, basades en les proves, per retardar o declinar la vacunació a ells mateixos o als seus fills".

Per Schwartz, una possible resposta seria requerir una tarifa a les famílies que obtenen exempcions en la vacunació. Aquests diners servirien, afirma, per a activitats de suport a la vacunació, com esforços educatius i sistemes d'informació, i per afrontar els costos de la resposta als brots que es produeixin.

El xarampió és una infecció viral i les seves complicacions poden incloure diarrea, otitis, pneumònia, encefalitis i fins i tot provocar la mort. Es transmet a través de l'aire o per gotes expulsades pels malalts. El virus és molt contagiós i el 90% de les persones que s'hi exposen desenvolupen la malaltia.

ARXIVAT A:
CiènciaSalut
Anar al contingut