Ucraïna assegura que ha trencat la primera línia de defensa russa a Zaporíjia

En les darreres setmanes, aliats d'Ucraïna havien mostrat inquietud per la falta d'èxits en la seva contraofensiva. Kíiv exigeix paciència i assegura que ha aconseguit un avenç important en un dels fronts

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Xesco Reverter

Periodista de la secció d'Internacional de TV3

@xescoreverter
Actualitzat

La propaganda de guerra ucraïnesa esquitxa diàriament les xarxes amb vídeos de comandos i operacions militars al front. El 31 d'agost, en llençava un de diferent que titulava: "Ara tothom és expert i sap com hauríem de lluitar. Aquí tenen un recordatori amable que ningú entén aquesta guerra millor que nosaltres."

La idea del vídeo era ridiculitzar els que dubten de la contraofensiva i recordar com l'exèrcit ucraïnès sempre ha desafiat les expectatives i ha sorprès Rússia i el món i ara també ho farà.


Nervis occidentals per la lenta contraofensiva ucraïnesa

Però per què el Ministeri de Defensa ucraïnès té la necessitat de fer un vídeo així ara? Doncs perquè en les últimes setmanes els socis de Kíiv han mostrat inquietud per la falta d'èxits en la seva contraofensiva. Va començar a principis de juny i Ucraïna només ha aconseguit penetrar 15 quilòmetres al punt més avançat i conquistar uns 300 quilòmetres quadrats, una mínima fracció del que ocupa Rússia.

Però Rússia no està aturada. Fa dies que condueix una ofensiva a l'altra punta del front, al nord, a Kúpiansk, on han pres posicions estratègiques.

 

I aquesta lentitud és el que ha provocat nervis creixents a les capitals occidentals que, filtrant comentaris a la premsa, han expressat dubtes sobre l'eficàcia de l'estratègia ucraïnesa, des de la insistència a mantenir tres fronts oberts, inclòs Bakhmut, i no concentrar totes les forces en un de sol a ser massa prudents a l'hora de llençar assalts per salvaguardar vides de soldats.

Així, aliats i observadors es temien que el front s'estigués estancant, que tot l'armament occidental entregat a Ucraïna no estigués fent la diferència i que trencar les formidables defenses de Rússia fos una tasca impossible a mitjà termini. El pessimisme s'escampava i els qui creien en un nou miracle de David contra Goliat començaven a flaquejar.


"Recomanaria als crítics que callin"

Dimarts i dimecres, a Toledo, es va fer una reunió informal de ministre de Defensa i Exteriors de la UE. La difícil situació a Ucraïna flotava a l'aire fins que un periodista li va preguntar al cap de la diplomàcia ucraïnesa, Dmitró Kuleba, si entenia les crítiques a la contraofensiva. I el ministre va respondre de forma contundent i poc diplomàtica.

"Criticar la lentitud de la contraofensiva és com escopir a la cara als soldats ucraïnesos que sacrifiquen cada dia la seva vida, avançant i alliberant un quilòmetre de terra ucraïnesa rere un altre. Recomanaria als crítics que callessin, que vinguessin a Ucraïna i intentessin alliberar un centímetre quadrat ells solets."

Ucraïna deia prou i públicament demanava un vot de confiança. Els aliats van percebre el malestar i qui sap si els últims dies els generals ucraïnesos han acceptat fer ajustos en l'estratègia que els recomanaven els col·legues occidentals.

Resultat: el mateix Washington que fa 15 dies filtrava que 70.000 soldats de Kíiv han mort a la guerra i que dubtava del que estava fent el front, dimecres assegurava que ha aconseguit "avenços notables" en el front de Zaporíjia i, per via de la portaveu de la Casa Blanca, Karine Jean-Pierre, s'anunciava un nou paquet d'ajuda militar i reiterava el missatge habitual.

"El Kremlin podria acabar aquesta guerra avui mateix retirant les seves forces d'Ucraïna i aturant els atacs brutals. Fins que no ho faci, els EUA i els seus aliats continuaran donant suport a Ucraïna, el temps que faci falta."

Els aliats, que han invertit molt capital polític i militar amb Ucraïna, saben que el millor regal a Putin és la divisió i que l'èxit o el fracàs de Kíiv serà també el seu. D'aquí que malgrat els nervis per la lentitud ucraïnesa, la consigna sigui tornar a tancar files. I el govern ucraïnès els demana confiança, més armes i arriba, en el moment clau, amb aparentment petites bones notícies.


Alguna cosa es mou al front de Zaporíjia

A principis de setmana van aconseguir conquistar el poblet de Robótine, al front de Zaporíjia, van avançar una mica més al sud i, asseguren, van aconseguir trencar la primera línia de defensa de Rússia, la més fortificada. El prestigiós general de brigada Oleksandr Tarnavski ha donat una oportuna entrevista aquest diumenge al dominical britànic The Observer on es mostra optimista.

"Hi ha una gran diferència entre la primera i la segona línia de defensa russa. La segona no està tan ben construïda i els ucraïnesos podrem utilitzar més els vehicles."

Segons Taranvski, Rússia va destinar el 60% del temps i dels recursos a fortificar la primera línia de defensa mentre que només ha dedicat el 20% a la segona i terceres línies perquè no esperava que Ucraïna aconseguís arribar-hi.

El general també recorda que la tasca de desminar i aconseguir arribar fins a la primera línia ha estat titànica. Les defenses russes eren tan fortes que era impossible aproximar-s'hi de dia amb vehicles perquès el bombardejaven constantment. Explica que gairebé tot el desminatge i aproximació l'han hagut de fer la infanteria a peu i a les fosques. Per això la contraofensiva és tan lenta. Davant seu tenen un mar de mines, com es veu en aquest vídeo on el sapador en compta fins a onze només en un trosset de camp.

Ara que s'ha trencat la primera línia, almenys en un dels tres fronts, el progrés, pronostica el general Taranvski, serà més ràpid. Sap que el temps corre en contra seva, que davant encara té un formidable laberint de trinxeres antitancs, camps minats i tota mena d'obstacles que l'invasor ha tingut mesos per fortificar, que Rússia està a l'ofensiva al front del nord-oest i que la tropa ucraïnesa està exhausta després d'any i mig de guerra.

A mitjans d'agost, fonts del Pentàgon pronosticaven que Kíiv no aconseguirà avanços decisius aquest any. Ucraïna necessita resultats tangibles abans que arribi el mal temps i els nervis tornin a les capitals aliades si no hi ha avanços. Com va fer als fronts de Khàrkiv i Kherson ara fa un any, confia en ella mateixa i espera doblegar les defenses russes sorprendre un cop més tothom.

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut