L'estelada brodada a mà descoberta a l'Espluga de Francolí
L'estelada brodada a mà descoberta a l'Espluga de Francolí
L'Espluga de Francolí

Troben el que podria ser la segona estelada més antiga de Catalunya a l'Espluga de Francolí

Es tracta d'una estelada brodada a mà i de mida molt reduïda, i pertany a una nissaga de pastissers

RedaccióActualitzat

S'ha trobat el que podria ser la segona estelada més antiga que s'ha localitzat mai a Catalunya. Es tracta d'una estelada brodada a mà i de mida molt reduïda, de 19 centímetres per 14 d'amplada. Estava conservada a dins d'un marc, en el qual es pot llegir, escrit a mà, "any 1923, mes d'agost".

La bandera la va descobrir fa quinze anys la família de pastissers Farré Gamell durant la remodelació de la seva casa pairal. Actualment, Enric Mercader l'ha tret a la llum i especula sobre l'autoria i propietat de la bandera.

"Creiem que podria ser tant de Ricard Farré Climent com de Josep o Joan Farré Gual. Aquests són els tres personatges de la família que creiem que poden ser els creadors d'aquesta estelada o els inspiradors que aquesta bandera es brodés."

El republicà Ricard Farré Climent va ser l'alcalde de l'Espluga del Francolí i, uns anys després, va morir afusellat pels franquistes.

Per comprovar la datació de la bandera, es farà una anàlisi del teixit. D'aquesta manera, es podrà determinar si la tela coincideix amb l'època de la inscripció del marc. A més a més, serà presentada aquest dimecres a la tarda al Museu de la Vida Rural de l'Espluga.

Anar al contingut