Madrid

Tres casos més de grip nova a Catalunya eleven el balanç de tot l'Estat a 57

Nou recompte a l'estat espanyol de casos de grip nova. Ja són 57 els casos confirmats, 3 més que en l'últim balanç presentat pel Ministeri de Sanitat, i que corresponen a Catalunya, on ja hi ha 17 afectats. Casa nostra, juntament amb Andalusia i el País Valencià, és on es registren més persones afectades. Totes presenten un quadre clínic lleu i només 11 són a l'hospital. A més, hi ha 63 persones esperant la resposta de les anàlisis dels laboratoris. El nou balanç ha sortit de la reunió entre els ministeris de Sanitat i de Foment per tractar les mesures de control als aeroports.

Actualitzat
El nombre de persones a les quals s'ha detectat el virus de la grip nova ha augmentat a Espanya de 54 a 57, segons les últimes estadístiques del Ministeri de Sanitat. També han augmentat els casos de persones en observació, que havien baixat fins a 60 i ara s'han incrementat fins a 63.

La ministra de Sanitat, Trinidad Jiménez, ha explicat que "tots els casos són lleus i responen al tractament". La ministra ha considerat també que el control als aeroports amb càmeres termogràfiques "no seria eficaç" perquè caldria que els afectats tinguessin una febre molt alta, un símptoma que podria indicar "falsos positius", perquè la febre també és fruit d'altres malalties, i en canvi no es detectarien els casos encara incipients. 

Mesures de control als aeroports

Jiménez ha comparegut aquest dilluns al costat del ministre de Foment, José Blanco, que ha destacat la "plena coordinació" entre els dos ministeris. Blanco ha explicat que a totes les persones que han aterrat en aeroports espanyols aquests dies de vols procedents de Mèxic i dels Estats Units se'ls demana que omplin un formulari amb les dades personals i el període d'estada a l'Estat, amb l'objectiu de seguir el protocol internacional en cas que desenvolupin algun dels símptomes de la malaltia. 

Així, quan en un vol procedent d'un dels països afectats es detecti un passatger amb "febre, malestar general o dificultats respiratòries", el protocol estableix que la companyia aèria l'haurà d'aïllar i "serà atès per un sol tripulant", que anirà equipat amb guants i mascareta. Blanco ha afegit que el comandant s'haurà de posar immediatament en contacte amb l'aeroport per notificar el possible cas. L'aparell es desviarà cap a un "aparcament separat", on intervindran els equips mèdics. 

El ministre de Foment ha explicat que entre el 15 d'abril i el 2 de maig han aterrat a l'Estat 102 vols procedents de Mèxic, dels quals la immensa majoria, 92, ho han fet a Barajas, 8 a l'aeroport del Prat i 2 més a Santiago de Compostel·la i Torrejón de Ardoz. En el cas dels Estats Units, des del 28 d'abril s'han controlat 120 vols amb origen al territori nord-americà.

Sanitat i Foment, d'altra banda, han arribat a un acord amb la Creu Roja per desplegar informadors en 2 torns -matí i tarda- en diversos aeroports. En total hi haurà 44 punts d'informació. Sanitat ha comunicat també que, a partir d'aquest dimarts, informarà cada dia de l'evolució del balanç en una comunicació a les sis de la tarda, quan ja s'hauran recopilat les dades dels serveis sanitaris.

A Catalunya, 17 casos

A Catalunya han pujat a 17 els casos confirmats i han baixat a 12 les persones en observació. Continua sent la comunitat autònoma amb més casos de grip nova, per davant d'Andalusia, que té 15 casos confirmats. El País Valencià té 13 persones malaltes. La resta de casos s'han donat a Madrid (4), Castella-la Manxa (4), Galícia (1), Múrcia (1), el País Basc (1) i l'Aragó (1).

A escala mundial, segons l'OMS, hi ha 1.085 persones infectades amb el virus de la grip nova. Espanya és el quart país amb més nombre de contagis.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut