Llits en un hospital de la xarxa de Salut
Als hospitals catalans hi ha 1.545 pacients Covid, 297 dels quals són greus a les UCI (ACN/Jordi Pujolar)

Salut preveu entre 400 i 500 casos de Covid a les UCI a finals de juliol

El Departament admet que ja hi ha desprogramacions d'operacions en els centres hospitalaris per poder atendre els malalts de Covid-19

RedaccióActualitzat

Els hospitals viuen una situació complicada per la cinquena onada de la Covid. Ja s'estan anul·lant operacions no urgents, els professionals estan esgotats i afronten un estiu difícil.

Segons les dades de Departament de Salut s'enfila notablement el nombre de persones ingressades als hospitals per Covid. N'hi ha 1.545. I el nombre de llits ocupats per pacients crítics freguen els 300, el llindar marcat per Salut quan els hospitals estan molt tensionats. Però les autoritats sanitàries temen que a finals d'agost es pugui arribar als 500. En una entrevista a RAC1, la directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywinckel, ha explicat que esperen el pic per a finals de juliol i que es pot situar en 400-500 persones greus.

 

Si ho mirem per edats, les dades mostren la peculiaritat d'aquesta nova onada. Si l'any passat les persones grans eren les que ocupaven les UCI ara són els joves que encara no estan vacunats. La mitjana d'edat és de 50 anys, quan abans era d'uns 70.

 

Entre els joves, la franja fins als 30 anys, hi ha 17 persones ingressades, i el 23 de juny n'hi havia només 1. Els que tenen entre 30 i 39 anys s'han doblat, com també ho han fet els pacients que tenen entre 40 i 49 anys ingressats a la unitat de crítics.

I la majoria dels ingressos són de persones sense vacunar. Més del 70% dels pacients ingressats no estan vacunats. I un 14% porten només una dosi.

Un dels casos que hi ha a l'UCI és el del Fabián. Té 39 anys, va anar a la platja amb la seva parella i uns amics i els quatre van acabar contagiats. Ens explica el seu cas des de la distància.


Entre la gent no vacunada que omple ara els llits de crítics hi ha dos perfils, segons explica Pilar Girón, supervisora de l'UCI de l'Hospital Vall d'Hebron: "Gent que no vol la vacuna, per convicció, o gent que no hi ha pogut accedir, o per desinformació, desconeixement, o perquè socialment hi ha alguna cosa que l'hi ha impedit".


Sense visites a Sant Pau

La situació en alguns hospitals torna a ser tan complexa que fins i tot l'Hospital de Sant Pau ha cancel·lat les visites a pacients ingressats per l'increment de casos. Només mantene les visites a pediatria i obstetrícia, tot i que molt més limitades:


L'atenció primària, també saturada

On també han notat un augment de les visites dels joves, molts amb símptomes lleus, és a l'atenció primària. De fet, als CAP se'ls han multiplicat per cinc les visites en l'últim mes i això fa que ara n'hi hagi 180.000 més a la setmana per Covid.

Una situació que posa al límit els treballadors, que encadenen onades i que en molts casos han de doblar jornada per vacunar, i tot en temporada de vacances.

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut