Les màquines expenedores inclouen productes perjudicials per a alguns malalts (Europa Press)

Salut busca fórmules perquè hi hagi menjar sa a les màquines de vènding dels hospitals

Segons Carmen Cabezas, s'estudien mesures semblants a la de l'impost en begudes ensucrades per frenar el consum d'aliments ultraprocessats

Actualitzat

Més fruita i menys pastisseria industrial. L'objectiu del Departament de Salut és que les màquines expenedores dels hospitals tinguin una "oferta saludable" i s'hi redueixin els productes no saludables.

La secretària de Salut Pública de la Generalitat, Carmen Cabezas, ha explicat a Europa Press que treballen amb el Servei Català de la Salut (CatSalut) en una instrucció per aconseguir-ho. Fa temps que el departament aconsella tendir cap a un menjar més sa a les màquines de vènding.

Cabezas veu "molt incoherent" que als hospitals del sistema públic de salut es puguin comprar, per exemple, productes de brioixeria que fins i tot poden empitjorar l'estat de determinats pacients, com els que han patit un infart.

L'aposta de Salut seria que els centres contractats per l'administració tinguin una oferta saludable predominant, que inclogui productes com ara iogurts sense sucres afegits, fruita seca crua o torrada i barretes de pa integral, entre d'altres. També defensen que els envasos siguin compostables.

Reduir els ultraprocessats

La secretària de Salut Pública ha explicat que s'està "explorant" la possibilitat d'un impost per als aliments ultraprocessats semblant a l'impost que ja s'aplica a les begudes ensucrades.

"Ens agradaria treballar en una cosa similar", ha dit Carmen Cabezas, que ha afegit que en el cas de les begudes se n'ha incrementat el preu, sense prohibir res, perquè l'opció saludable sigui més fàcil.

Cal recordar també que l'impost sobre les begudes ensucrades es va aplicar per recomanació de l'Organització Mundial de la Salut.

De fet, en la llei d'acompanyament dels pressupostos de la Generalitat del 2022 figura que l'executiu català ha d'aprovar aquest any la memòria preliminar de l'avantprojecte de llei de l'impost sobre els aliments ultraprocessats una vegada analitzin l'"èxit" de l'impost tant des del punt de vista fiscal com d'efectivitat sobre la salut.

En relació amb la pandèmia del coronavirus, Cabezas ha dit que una de les lliçons que extreuen dels dos anys d'emergència sanitària és que "la salut és un aspecte global" que va més enllà de la malaltia.

ARXIVAT A:
SalutAlimentació
Anar al contingut