Les botigues dels centres comercials poden obrir de dilluns a divendres, però no els restaurants i bars (EFE/ Andreu Dalmau)
Les botigues dels centres comercials poden obrir de dilluns a divendres, però no els restaurants i bars

Què canvia aquest dilluns: centres comercials oberts amb limitacions i sense restauració

Les botigues de més de 400 metres quadrats poden tornar a obrir, també amb limitacions, i s'amplia l'aforament de les activitats esportives grupals en espais interiors

Actualitzat

Després de més de set setmanes d'obligat tancament per les restriccions contra la Covid-19, aquest dilluns tornen a obrir els centres comercials i els establiments de més de 400 metres quadrats. Però només podran fer-ho entre setmana i amb un aforament limitat al 30%.

Al llarg del cap de setmana, els treballadors de botigues grans i de centres comercials han pogut sortir de l'ERTO i han tornat a la feina per recol·locar el gènere a les prestatgeries, i deixar la botiga tal com la van deixar el 7 de gener, quan van haver de tancar. En aquell moment s'anunciaven unes rebaixes que sempre arriben després del dia de Reis, però aquest any la pandèmia no els ha permès obrir.

 


Restauració tancada als centres comercials

La restauració d'aquests centres comercials, però, seguirà tancada per evitar, segons Salut, que es pugui passar "tot el dia al centre comercial".

A tot Catalunya hi ha uns 500 establiments de restauració situats dins de centres comercials, que donen feina a 12.500 persones que ara estan en ERTO. Els restauradors es mostren decebuts i indignats per haver de continuar amb la persiana abaixada quan sí que poden obrir les botigues. Insisteixen que són espais segurs i que compleixen totes les mesures sanitàries.

 


Bars i restaurants situats en centres comercials diuen que estan ofegats, que porten tancats des del 15 d'octubre i que només van poder treballar 5 mesos en tot l'any passat.

Demanen les mateixes condicions que els restaurants de carrer, que sí poden obrir i servir esmorzars i dinars. Des de fa unes setmanes se'ls ha permès fer servei de menjar per emportar, però a molts no els surt a compte i han decidit no fer-ho.

"Volem que se'ns equipari al carrer perquè el 75% de la facturació de restauració de centres comercials es produeix de dilluns a divendres. És a dir que, si a nosaltres, igual que s'ha deixat obrir als comerços, ens deixessin obrir els restaurants, ens donarien una miqueta d'aire. Perquè portem tancats des del 15 d'octubre", explica Lluïsa Muñoz, portaveu del sector de la restauració en centres comercials.

Entre setmana poden obrir tots els comerços, els centres comercials i els de més de 400 metres quadrats amb l'aforament limitat al 30%, però el cap de setmana només poden fer-ho els comerços considerats essencials.


Mobilitat

Es manté el confinament comarcal que va entrar en vigor el 8 de febrer. Només es pot trencar per anar a treballar, estudiar, fer activitats autoritzades o per motius de necessitat.

També continua vigent el toc de queda, el confinament domiciliari nocturn, entre les 10 de la nit i les 6 del matí.


Educació

El Procicat va anunciar que es podrà recuperar la presencialitat el segon curs d'universitat. Però serà a partir de dilluns vinent, el 8 de març, com ja es fa des fa un mes en el primer curs.

Aules de primer grau de la Universitat de Girona
Aules de primer grau de la Universitat de Girona (ACN/Aleix Freixas)

En l'àmbit educatiu hi ha una altra novetat, les colònies tornen a estar permeses sempre i quan es facin amb el grup bombolla.

A l'escola es manté l'ensenyament presencial en infantil, primària i ESO, i semipresencial al batxillerat i els cicles formatius. En la resta de cursos es prioritza l'ensenyament telemàtic, excepte per a les pràctiques.


Esport

En l'àmbit de l'esport hi ha dues novetats: s'amplien les activitats grupals en espais interiors que acreditin ventilació adequada. Així doncs es manté l'aforament al 30% però s'aixeca la limitació de grups de màxim 6 persones.

L'aforament de les piscines passa del 30% al 50%.

Pel que fa a la resta, les competicions esportives continuen suspeses, a excepció de les d'àmbit estatal i professional i, des del 8 de febrer, les competicions catalanes que donen accés a competicions estatals.

Els consells esportius, que inclouen l'esport escolar, poden fer els entrenaments habituals i sense límit de persones, perquè el 22 de febrer van quedar equiparats a l'esport federat. Això vol dir que també poden participar en les competicions que estiguin permeses.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19ProcicatComerç
Anar al contingut