Imatge de la mesa del Parlament. (Foto: ACN)
Imatge de la mesa del Parlament. (Foto: ACN)
Barcelona

PSC, ICV i ERC forcen una Diputació Permanent per tractar els impagaments als centres concertats

Les tres formacions volen que els consellers Andreu Mas-Colell i Josep Lluís Cleries donin explicacions. CiU no s'oposa que els dos consellers compareguin, tot i que culpa de les dificultats de tresoreria de la Generalitat l'anterior govern del tripartit.

RedaccióActualitzat
PSC, ICV-EUiA i ERC pretenen forçar la convocatòria d'una Diputació Permanent del Parlament que es reuneixi durant el mes d'agost per analitzar els impagaments del govern als centres concertats. Segons el reglament de la cambra catalana, cal l'acord de dos grups parlamentaris o d'una cinquena part dels diputats perquè aquesta sessió extraordinària pugui ser convocada. Les tres formacions d'esquerres entraran al registre del Parlament aquest dimecres una petició conjunta i esperen que els consellers Andreu Mas-Colell i Josep Lluís Cleries donin explicacions al respecte.

Des del PSC, el diputat Xavier Sabaté ha defensat la petició perquè "el govern torna a escanyar els més febles i això és intolerable". Mas-Colell i Cleries hauran d'explicar i "patir" la vergonya d'explicar per què els més febles són els últims. Perquè no tenen capacitat de protesta".

La portaveu d'ICV-EUiA al Parlament, Dolors Camats, ha subratllat que és "inèdit i insòlit" que la Generalitat no pugui fer front als concerts de les entitats socials. Camats ha criticat la "improvisació" del govern, que ha comunicat l'impagament només amb cinc dies de marge. ICV considera que l'Estat té part de responsabilitat perquè no paga quan toca, però "la màxima responsable d'aquesta situació tan greu i inèdita a Catalunya" és la Generalitat. CiU és "còmplice" d'aquesta situació pel fet d'haver donat suport a la Llei d'Estabilitat Pressupostària, que dóna prioritat al pagament d'interessos per sobre de qualsevol altra despesa, encara que sigui social.

Des d'ERC, la seva portaveu al Parlament, Anna Simó, ha considerat la situació "molt greu i urgent" i per això pretenen que la sessió se celebri al més aviat possible. Simó ha afegit que el seu grup espera que s'aprovi la compareixença dels consellers Mas-Colell i Cleries i que aquests estiguin disposats a substanciar-la. La portaveu republicana ha declarat que "no n'hi ha prou de culpar Madrid" dels impagaments, perquè la Generalitat també n'és partícip. En aquest sentit, ha posat de manifest la negativa de l'executiu de CiU a reintroduir el darrer tram de l'Impost de Successions o a aprovar una reforma impositiva progressiva.

Des del PPC, el portaveu adjunt del grup, Santi Rodríguez, s'ha mostrat crític amb els impagaments del govern a serveis concertats i rebutja que "tota la culpa sigui de Madrid". Davant de la petició de les esquerres de forçar la convocatòria de la Diputació Permanent del Parlament, Rodríguez ha preferit no mullar-se i s'ha limitat a dir que el seu grup encara ha d'estudiar el posicionament que tindran i si seran partidaris o no de que els consellers compareguin.

De la seva banda, el diputat de SI, Uriel Bertran, ha confirmat a l'ACN que el partit independentista votarà a favor de les compareixences dels consellers Mas-Colell i Cleries.

El portaveu parlamentari de CiU, Jordi Turull, ha culpat al tripartit de les dificultats de tresoreria de la Generalitat que han causat aquests impagaments. Segons el diputat convergent, resulta "esperpèntic" que ara "vinguin amb exigències de pagament". "Els hauria de caure la cara de vergonya", ha declarat. Turull ha convidat PSC, ICV-EUiA i ERC a, en comptes de demanar una Diputació Permanent per exigir aquests pagaments, a "demanar perdó" a les entitats del tercer sector per haver propiciat la situació. Respecte a la compareixença dels consellers Mas-Colell i Cleries, Turull ha assenyalat que el govern "sempre ha donat la cara i no s'amagarà". Malgrat no haver dit quina postura prendran en la Mesa de la Diputació Permanent, Turull no creu que hi hagi inconvenients perquè es puguin produir aquestes compareixences perquè els consellers seran els primers interessats a venir a explicar-se.
Anar al contingut