Borriana

Atac al català: Vox i PP veten Cavall Fort i altres revistes a la biblioteca de Borriana

El nou regidor de Cultura, del partit d'extrema dreta, ha cancel·lat les subscripcions a les publicacions i fins i tot s'ha presentat al centre per demanar que les retiressin de l'expositor

RedaccióActualitzat

Fins ara, a la biblioteca municipal de Borriana, capital de la Plana Baixa, a Castelló, els usuaris hi podien trobar revistes en català com Cavall Fort, Enderrock o El Temps, però Vox i el PP han decidit vetar les publicacions en català. Després de les eleccions del 28M, Vox i el PP governen al municipi i l'extrema dreta s'ha fet càrrec de la Regidoria de Cultura. I el nou regidor, Jesús Albiol, ha decidit cancel·lar les subscripcions amb l'argument que l'Ajuntament "no continuarà promovent el separatisme català amb els diners" dels ciutadans. 

"No som catalans de segona, som valencians i espanyols de primera", ha assegurat Albiol, que s'ha vantat a les xarxes d'haver revocat les subscripcions a publicacions com Sàpiens, Camacuc o Llengua Nacional. 


El gener del 2020, quan era a l'oposició, Albiol ja va reclamar que es cancel·lessin les subscripcions adduint que era "propaganda pancatalanista" que havia costat més d'11.500 euros a l'Ajuntament.

Ara ha tirat endavant la mesura. De fet, segons diversos mitjans, el regidor s'ha arribat a presentar a la biblioteca municipal amb la intenció de fer retirar les revistes de l'expositor. Sense èxit, perquè el personal de l'equipament s'ha resistit a complir l'ordre fins que no arribi per escrit.
 

Resposta de les revistes: "Llegir l'ajudarà" o "Trist i preocupant"

L'anunci ha tingut resposta per part d'algunes revistes. Des de Sàpiens s'han ofert a fer arribar gratuïtament la revista a l'Ajuntament.

"Si és per qüestions econòmiques, l'hi podem fer arribar sense cost. Estem segurs que llegir l'ajudarà", li responen des de les xarxes. Alhora, es comprometen a oferir una subscripció gratuïta a les entitats de Borriana que ho demanin. "La llengua i la cultura no han de ser mai eines d'enfrontament, sinó de concòrdia. Visca la cultura!", afegeixen en la piulada a Twitter. 


"Trist i preocupant, però trobarem maneres d'arribar als infants perquè puguin continuar llegint i divertint-se en català" és la resposta de Cavall Fort, que ha replicat el tuit de Compromís que denuncia la censura i afirma que "volen la llengua prohibida".

Òmnium Cultural ha assegurat que hi plantarà cara i ha recorregut a una cita d'Ovidi Montllor. "Hi ha gent a qui no li agrada que es parle, s'escriga o es pense en català. És la mateixa gent a qui no li agrada que es parle, s'escriga o es pense", ha piulat l'entitat. 

També la Plataforma per la Llengua al País Valencià ha cridat a fer front a una "censura intolerable": 

Igualment, l'exregidor de Cultura Vicent Granel, de Compromís, ha condemnat la decisió i ha destacat que la subscripció no la va tirar endavant l'anterior govern d'esquerres, sinó que era vigent des de l'executiu del PP

Com que cada subscripció venç quan acaba el termini --en el cas de Cavall Fort, per exemple, dura fins al maig del 2024-- l'ordre és que les revistes, quan arribin, es quedin guardades en un calaix, ha explicat Granel. 

 

Manifestos contra l'avanç de Vox i el PP 

El PP i Vox no només han arribat a un pacte a Borriana, sinó també a les Corts Valencianes, a les Illes Balears o a Extremadura, uns pactes que situen en el punt de mira la llengua i les polítiques d'igualtat o les mediambientals, i que també han comportat la cancel·lació d'espectacles que havien contractat els anteriors governs.

Davant l'auge de la dreta i l'extrema dreta, i amb la vista posada en les eleccions generals del 23 de juliol, personalitats i entitats han fet crides a la participació i a defensar els drets i llibertats.

És el cas de la campanya "Atura el retrocés, vota pels teus drets", promoguda per la Taula del Tercer Sector i els col·lectius LGTBI de Catalunya. La iniciativa insta els joves a anar a les urnes per evitar que perillin drets com la sanitat pública universal, l'avortament, la mort digna, els drets sexuals, l'habitatge i la residència i el treball per a les persones d'origen estranger. 

I aquest mateix dimecres es presenta a Madrid el manifest "A les urnes les ciutadanes i els ciutadans", amb el qual prop de 200 personalitats del món polític, social i cultural volen mobilitzar el vot de les esquerres per evitar que l'extrema dreta governi a Espanya per primer cop des del final de la dictadura. Entre els promotors hi ha Pedro Almodóvar, Rosa Montero, Bop Pop, Miguel Ríos, Joan Manuel Serrat, Andreu Buenafuente, Rozalén, Carmen Machi o Alberto San Juan. 

 

 

ARXIVAT A:
PPCatalà País ValenciàVox
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut