Estats Units

Milions d'abelles desapareixen als Estats Units sense deixar rastre

La població d'abelles ha disminuït de forma preocupant aquest any als Estats Units. Els científics nord-americans ho estudien ara, però encara desconeixen els motius que provoquen la desaparició alarmant d'abelles. Una de les hipòtesis que investiguen és la possibilitat que el canvi climàtic estigui afectant la supervivència d'aquesta espècie. Una altra, que algun pesticida hagi provocat danys neurològics a les abelles i els hagi alterat el sentit de l'orientació. Sigui com sigui, en més d'una dotzena d'estats, des de Nova York fins a Califòrnia, s'han reduït fins a un 25% els eixams. El més curiós del fenomen és que en molts casos no se'n troben les restes mortals i les abelles obreres abandonen la reina, dos comportaments completament atípics.

Actualitzat

La misteriosa desaparició de les abelles als EUA preocupa els apicultors i, fins i tot, el Congrés, que va debatre la setmana passada la situació crítica que viu aquest insecte clau en el sector agrícola. De les primeres desaparicions se'n va tenir constància a Florida just després de Nadal, quan els apicultors es van trobar que moltes abelles havien desaparegut. Des d'aleshores, han desaparegut el 25% dels eixams del país i s'han perdut més de mig milió de colònies, amb una població de 50.000 abelles.

El més curiós del fenomen és que en molts casos no se'n troben les restes mortals. Una professora d'entomologia de la Universitat d'Illinois, May Barenbaum, ha explicat en aquest sentit: "Històricament, quan alguna cosa afecta els eixams hi ha molts insectes morts", però en aquest cas no.

Amb tot, no es tracta de l'únic comportament atípic. Les abelles obreres, que desapareixen, es donen a la fuga i deixen a l'abella reina sola, la qual cosa tampoc passa mai.

La situació és encara crítica, segons els experts, que continuen rebent informacions sobre abelles desaparegudes. La professora Barenbaum assegura que els científics estudien tot tipus d'hipòtesis, entre les quals que un pesticida hagi provocat danys neurològics a les abelles i els hagi alterat el sentit de l'orientació, la qual cosa no els permet tornar a l'eixam. Altres culpen la sequera i, fins i tot, les línies del telèfon mòbil.

Mentre s'espera que es resolgui l'enigma, els apicultors temen que no hi hagi prou abelles per pol·linitzar molts dels cultius que floreixeran el mes que ve. Nova York és una de les zones més afectades, i podria afectar bona part de les plantacions de peres i gerds.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut