Les cases de colònies, amb un 80% de pèrdues, esperen remuntar a la primavera

Esperen el protocol especial que ha d'aprovar el Procicat per regular les colònies escolars i superar la profunda crisi generada per la Covid

Núria BacarditActualitzat

En plena entrada de la tardor les cases de colònies acostumen a estar ben plenes d'escolars. Però aquest any la Covid ha trasbalsat l'activitat també en aquestes instal·lacions en plena natura.

"Arribar aquí i veure que no hi ha nens és molt dur, et trenca."

Qui així ho sent és Carme Aldana, responsable de la casa de colònies Mas Banyeres, de Centelles, a Osona.

Ara mateix hauria de tenir uns 200 infants fent colònies de tardor. Però les taules, els llits, els espais, tot és buit.

La tardor és el segon gran moment en volum de feina per a les cases de colònies, però aquí les escoles ja han anul·lat el 90% de les reserves. I això és generalitzat.

"És una despesa considerable. Nosaltres continuem gastant, però no tenim ingressos."

Aquesta casa està gestionada per l'Eix Estels. El director comercial, Jaume Ramos, intueix un futur molt negre.

"Estem parlant d'un sector que està en risc, risc de desaparèixer perquè portem sis mesos sense tenir cap ingrés."

I ja venien d'una primavera en què totes les colònies escolars, amb el confinament, van caure. I aquells mesos suposen el 80% de la facturació anual del sector.

"Considerem que no hi ha un motiu per continuar rebent anul·lacions, sinó tot el contrari. Aquesta experiència els dona un valor, una satisfacció que és molt necessària avui en dia perquè al final necessiten tornar a aquesta normalitat."

A més, moltes cases van haver de retornar a les escoles les bestretes, que els serveixen per tenir les cases a punt. Molt personal està en ERTO i les cases, amb l'aigua al coll.

Les cases de colònies no tenen pràcticament activitat aquesta tardor
Les cases de colònies no tenen pràcticament activitat aquesta tardor (ccma)

Les colònies d'estiu sí que es van fer, aplicant tot un protocol de distàncies, higiene, mascareta i grups reduïts, i gairebé no hi va haver contagis. I tot i així, van omplir la meitat que altres anys.

Carme Aldana insisteix que la seguretat per als nens està garantida:

"Podem tornar a explicar a tots els mestres i a tots els pares que tinguin confiança, que ho hem fet molt bé. Que no hem tingut cap cas."

Les cases no han pogut ni salvar els mobles amb les colònies d'estiu. La resta de l'any la donen pràcticament per perduda.

Ara el Procicat ha aprovat un protocol exclusiu per a les colònies escolars i el sector confia remuntar la primavera que ve.

Jaume Ramos fa un crit d'alerta:

"Si no som capaços com a societat, com a mestres, com a escola, com a pares, de recuperar la confiança en aquest món del lleure educatiu, ens podem trobar a dos anys vista que cap de les entitats o organitzacions que hi ha ara existeixi."

I l'activitat no només afecta les cases de colònies, asseguren. Sovint també mouen l'activitat econòmica del voltant.

ARXIVAT A:
Educació Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut