L'enorme fortuna d'Elisabet II: de palaus a segells passant per terrenys submarins

S'estima que la riquesa total de la reina supera els 85.000 milions d'euros, encara que la fortuna privada quedaria per sota de la d'altres monarques

Redacció/AgènciesActualitzat

Més de 40 palaus, castells, boscos, camps de cultiu i fins i tot dos carrers sencers --Saint James Market i Regent Street-- formen part de l'enorme fortuna d'Elisabet II. 

A quant s'eleva aquesta riquesa? Fàcilment, es pot dir que és incalculable, perquè suposa definir el valor d'una quantitat ingent de propietats.

El diari Sunday Times l'ha xifrat en 370 milions de lliures, més de 427 milions d'euros, segons la llista de rics del Regne Unit del 2022.

Però una cosa és la riquesa personal i l'altra, la fortuna total que acumula la figura. 

Una part de la fortuna és coneguda i gestionada pel govern britànic, però també n'hi ha una part privada de la qual no se saben gaires detalls. D'aquí que sigui complicat donar una xifra de qui, sens dubte, és una de les persones més riques del món

Sumant la immensitat de béns del Domini de la Corona, els ducats de Lancaster (propietats immobiliàries) i Cornualla (finques agrícoles, oficines i camps esportius), la fortuna privada (dipòsits bancaris i propietats) i altre patrimoni, es pot calcular una riquesa que supera els 85.000 milions d'euros

 

Un Domini milionari i una assignació de 86 milions de lliures

Des del 1760, per ordre de Jordi III, el rei permet que les terres i altres actius del Domini de la Corona (Crown Estate es gestionin en nom seu a canvi d'un pagament fix anual. Els beneficis van a parar al Tresor, que, a canvi, dona a la monarca l'esmentada assignació sobirana. 

És d'aquest Domini d'on prové la major part de la fortuna. Està valorat en 28.000 milions d'euros

A la reina li pertoca una quantitat equivalent al 25% dels beneficis del patrimoni de Domini, una quantitat colossal de terres, palaus, llicències de parcs eòlics i fins i tot propietats del fons marí.

De fet, el darrer contracte d'arrendament firmat en vida de la reina Elisabet II ha estat la instal·lació de 300 turbines d'energia eòlica. 

Les despeses relacionades amb les activitats oficials de la reina o els membres de la família reial se sufraguen amb aquesta assignació (Sovereign Grant) del Tresor Públic. Amb aquesta partida es paguen més de 500 treballadors dels Windsor. 

Per al 2021-22 ha pujat a 86 milions de lliures (99 milions d'euros), inclosa una pròrroga de deu anys per a la renovació del palau de Buckingham (34 milions de lliures per al 2021-22). Els costos de seguretat van a banda. 

 

La borsa privada, una immensitat d'actius

Una altra part de la riquesa és la borsa privada (Privy Purse). Prové principalment dels ingressos que generen terres i actius financers del ducat de Lancaster, propietat de la reialesa des de l'Edat Mitjana.

Són més de 300 propietats residencials i comercials d'alt nivell, més de 18.000 hectàrees de terreny agrícola, drets de mineria i de costa i inversions financeres.

El valor dels actius nets del ducat es xifra en 653 milions de lliures (més de 750 milions d'euros).

En l'últim exercici fiscal, els ingressos que va generar aquest patrimoni immens es van elevar a 24 milions de lliures. Aquests diners estan subjectes a impostos, sempre que no es facin servir per a funcions oficials. 

La reina distribuïa part dels diners entre els seus familiars. També es destinaven al manteniment de les residències privades de Balmoral, on va morir dijous passat, i Sandringham, que va heretar del seu pare.
 

Propietats privades 

Entre les propietats de la reina hi ha les dues residències esmentades. El castell de Balmoral, a Escòcia, està valorat en 100 milions de lliures. I la casa de camp de Sandringham, a Anglaterra, en 50 milions. 

La col·lecció de segells que va començar el rei Jordi V també és propietat de la reina, com altres peces de la col·lecció reial. 

La reina i el seu fill Carles, en una imatge del 2019
La reina i el seu fill Carles, en una imatge del 2019 (Reuters/Pool/Toby Melville)

Les joies de la Corona, valorades en uns 3.000 milions de lliures (més de 3.400 milions d'euros), es consideren propietat simbòlica de la reina, perquè no les pot vendre i passen automàticament al monarca següent. 

És el mateix que passa amb els més d'un milió d'objectius de la Royal Collection Trust, amb més de 7.000 quadres entre els quals n'hi ha de Leonardo da Vinci o Rembrandt. Tot el contingut supera fàcilment els 1.000 milions de dòlars. 

També es calcula que els cavalls personals d'Elisabet II li han reportat més de 7 milions de lliures al llarg dels anys, segons la pàgina myracing.com.
 

La fortuna oculta segons els Paradise Papers

El nom de la reina va aparèixer als Paradise Papers, una investigació del consorci periodístic internacional ICIJ que, el 2017, va informar que Elisabet II tenia, a través d'empreses del ducat de Lancaster, uns 10 milions de lliures d'actius en fons de les illes Caiman i les Bermudes, dos territoris britànics d'ultramar considerats paradisos fiscals. 

Un portaveu d'aquest ducat va assegurar aleshores que la reina tenia menys d'un 1% dels seus valors fora del Regne Unit.
 

Més o menys rica, segons com es calculi

Totes aquestes propietats permeten fer-se a la idea de la immensitat de la fortuna d'Elisabet II.

Tot i això, segons la llista publicada pel Sunday Times, la seva riquesa personal queda molta per sota dels 28.000 milions de lliures dels germans Sri i Gopi Hinduja, que van encapçalar el rànquing per quart any consecutiu. Aquesta família, dedicada a la indústria --entre altres, del cotxe elèctric-- i a les finances, tindria una riquesa mai vista abans en els 34 anys d'història de la llista. 

També seria menys rica que el rei de Tailàndia, amb una fortuna estimada de 30.000 milions de dòlars, el sultà de Brunei, amb 20.000 milions, o el rei de l'Aràbia Saudita, amb 5.000 milions, d'acord amb els càlculs de celebritynetworth.com.

La reina Elisabet II, sortint de palau en un carruatge el 2015
La reina Elisabet II, sortint de palau en un carruatge el 2015 (Reuters/Peter Nicholls )

A la seva llista, Elisabet II era la 17a del rànquing, amb una fortuna de 600 milions de dòlars (gairebé 600 milions d'euros).

En la llista, Elisabet II apareix per sota dels esmentats monarques i altres com el príncep de Liechtenstein o el rei del Marroc. La primera dona de la classificació és la princesa Marie Chantal, al número 9. 

Ara bé, el mateix portal indica que, si a aquesta riquesa privada se li afegeix el Domini de la Corona, la fortuna s'elevaria a més de 25.000 milions. Això la situaria la difunta reina com una de les persones més riques del món. 

 

ARXIVAT A:
Regne UnitMonarquiaReina Elisabet II
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut